Foto: F64

Pasaules kausa izcīņas sezona bobslejā un skeletonā novembra otrajā pusē sāksies Siguldas trasē, un Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis un skeletonistu treneris Dainis Dukurs ieskicēja savus plānus un notikumus ap sacensībām.

Siguldas trasē sacensības notiks divas nedēļas nogales pēc kārtas – no 20. līdz 22. un no 27. līdz 29.nobembrim. Trasē gan netiks ielaisti skatītāji, stingras pārbaudes visiem sportistiem un akreditētajām personām.

Latvija bobslejā vīriešiem var tikt pārstāvēta ar trim ekipāžām. Skeletonā vīriešiem savā trasē startēs brāļi Martins un Tomass Dukuri, sievietēm Siguldā pasaules kausa apritē debitēs Endija Tērauda.

"Siguldā mums ir trīs starta vietas bobslejā vīriešiem, pirmajā posmā tā arī varētu būt, bet par otro vēl pašlaik nevaru apgalvot, jo tajā laikā ir arī paredzēts braukt un gatavoties Eiropas kausu posmam Vinterbergā," skaidroja Prūsis, kuru citēja Latvijas Bobsleja un skeletona federācija. "Skaidrs, ka pirmā ir Oskara Ķibermaņa ekipāža, par pārējām vēl lemsim. Oskars Melbārdis vēl trenējas pēc nedaudz citas programmas. Šosezon jau vispār viss diezgan savdabīgi – paredzēti 12 posmi divniekiem un tikai četri četrinieku ekipāžām. Mēs ar četrinieku vispār vēl neesam braukuši šoruden un var iznākt tā, ka līdz pat Jaunajam gadam nebraucam. Tas ir zināms mīnuss."

Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dukurs stāstīja, ka Siguldas trase pirmajam ledum ir laba, taču treniņu procesā dažkārt traucē mitrums. "Mēģinām jaunas kamanas. Visādi jau ir šajā laikā, oktobrī mums pašiem trasē stāvēja Covid-19 testu laboratorija. Pārbaudīts ir daudz, visi iebraucēji testēti. Ir bijis arī tā, ka vācu kamaniņu izlase uzzina par vienu pozitīvu rezultātu jau ceļā pie mums, griež "busiņu" Polijā atpakaļ. Jāuzmanās, papildus uzmanība dezinfekcijai, cilvēku plūsmai trasē, treniņu laikiem," stāstīja Dukurs.

LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis norādīja, ka šī esot neparastā situācija un sacensību rīkošana esot liels izaicinājums. "Visi esam satraukušies, bet tādā labā nozīmē, pozitīvā gaisotnē. Es ticu, ka viss izdosies, visu izdarīsim vajadzīgajā līmenī, kā to pieprasa starptautisko federāciju noteikumi šajā laikā. Pašam man jau tagad ir tāda koncetrācija, kāda bija savulaik, startējot pasaules līmeņa mačos," norādīja Ekmanis.

Savukārt Siguldas posmu sacensību direktore Janika Judeika pauda: "Atbilstoši starptautiskās federācijas prasībām šajā pandēmijas laikā, mums viss ir pielāgots tam, vēl ņemot vērā Latvijas likumdošanu. Prasības ir tādas, ka arī jebkuram no žurnālistiem, ierodoties trasē pirms akreditācijas saņemšanas, jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā. Tas tādēļ, lai Siguldas trasē būtu pilnīgi droša vide."

Ļoti stingras prasības būs arī pašiem sportistiem un apkalpojošam peronālam. Visiem, ierodoties trasē, klāt jābūt negatīvam Covid-19 testam un tad vēlreiz trasē tiks veikts papildus tests, ko nodrošina mobilā E.Gulbja laboratorija. Jāsagaida vēl viens negatīvs rezultāts tuvāko astoņu stundu laikā un tikai tad var piedalīties jebkurās aktivitātēs trasē. Sacensību un treniņu periodā Siguldas trasē papildus vēl regulāri visiem tiks veikti periodiski Covid-19 testi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!