Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Bobsleja federācija (LBF), Siguldas pilsētas dome un Starptautiskā bobsleja federācija (FIBT) kopīgi cer Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi izveidot kā starptautisku sporta centru, kurā pasākumi risinātos ne tikai ziemā, otrdien uzsvēra visas ieinteresētās puses.

Otrdien Latvijā viesojās FIBT prezidents Ivo Ferriani, kuram bija tikšanās gan ar Siguldas domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu, gan ar LBF prezidentu Jāni Kolu un viceprezidentu Zinti Ekmani.

"Viens no manas vizītes mērķiem ir tieši Sigulda. Mums bija ļoti laba tikšanās ar pilsētas mēru, redzējām viņa vīziju par sporta centru šeit. To mēs atbalstīsim. Trasē ir jāiegulda miljoni, lai to atjaunotu, jo Siguldas trasei ir jau 25 gadi," teica Ferriani. FIBT prezidents norādīja, ka Siguldas trasi varētu izmantot kā sporta centru arī vasarā, rīkojot dažādus sacensības, un tad tas varētu būt kā ""Jaunais vilnis" Jūrmalā". Kā viens no projektiem ir bobsleja stūmēju sacensību atjaunošana.


Augstvērtīgi FIBT prezidenta viesošanos uztvēra Siguldas trases direktors un Latvijas skeletona "tēvs" Dainis Dukurs. "Varējām klātienē parādīt, kādi mēs esam. Te trenējas ļoti daudzu valstu sportisti, tas dod iespaidu arī Latvijas ekonomikā, tomēr pēc 25 gadu ekspluatācijas ir nepieciešams investēt, lai trasi vismaz uzturētu šādā līmenī."

Pēc Siguldas mēra Mitrevica teiktā, Siguldas trasē vajadzētu ieguldīt aptuveni piecus miljonus eiro, lai gan Eiropā šādās trasēs investē apmēram 10-20 miljonus. "Ferriani viesošanās ir apliecinājums tam, ka bobslejs, skeletons un arī kamaniņas ir galvenās medaļu kaldinātājas Latvijai ziemas sporta veidos. Jā, mēs esam maza valsts, taču lielvalsts bobslejā, skeletonā un kamaniņās. Tomēr mūsu trase ir kalpojusi šeit 25 gadus un tagad ir brīdis, kad jāpasaka, vai mēs gribam, ka tā kalpo vēl 25 gadus. Jāpasaka, vai te vēl būs medaļu kaltuve. Ar pieciem miljoniem pietiktu, lai šeit būtu 21.gadismtam atbilstoša trase."

Visas puses atzina, ka, izveidojot šeit arī labāku infrastruktūru, Siguldas trase varētu kļūt par savdabīgu sporta centru, kurā dzīve kūsātu visu gadu.

Mitrevics un LBF vadība norādīja, ka ieguldījumi atmaksājas ilgtermiņā. Pēc Mitrevica teiktā, "piecos savas darbības mēnešos ziemā šī trase atnes ekonomikai apmēram vienu miljonu eiro", tādējādi ieguldījumi atmaksātos 5-7 gados.

Dukurs atklāja, ka šobrīd nepieciešamākas lietas ir saules aizsegi, jo "šie ir veci un kauns tos rādīt". Tāpat nepieciešams apgaismojuma uzlabojums un jauna tablo uzstādīšana. Runājot par teorētiskām iespējam Latvijā sarīkot augstākā līmeņa sacensībās arī bobslejā četriniekiem, Dukurs atzina, ka tad trasei ir jāpārbūvē dažas virāžas, lai būtu savādāka trajektorija, kā arī jāpielāgo starta vieta.

Tomēr šobrīd galvenais ir trases uzlabošana kamaniņu, skeletona un bobsleja divnieku braucējiem, piebilda Mitrevics.

Ja Siguldas trase tiks pielāgota bobsleja četrinieku braukšanai, tad šeit obligāti risināsies Pasaules kausa posms un vēlāk arī pasaules čempionāts, uzsvēra FIBT prezidents Ferriani. "Sportisti un apkalpojošais personāls tajā gadījumā šeit uzturēsies nedēļu (pasaules čempionātā divas nedēļas), tas dos lielu ieguldījumu ekonomikā. Jāsaprot, ka tas nav tikai Pasaules kausa posms – sportiskā puse ir tikai viena no sastāvdaļām," norādīja Ferriani.

Runas par Siguldas trases atjaunošanu ir jau vairākus gadus, taču līdz finansējuma piešķiršanai un darba grafiku saskaņošanai lietas nav notikušas. Šobrīd Siguldas trase ir valsts SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"", tādējādi par finansējuma piešķiršanu ir jālemj valstiskā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!