Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas kamaniņu braucēju ekipāža Andris un Juris Šici ir apmierināti ar līdzšinējo sezonu, kurā atlikušas vēl vienas sacensības, un uzskata, ka, tuvojoties olimpiskajām spēlēm, strādā pareizajā virzienā.

Mēneša sākumā Šici palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt trešo vietu pasaules čempionāta stafetes sacensībās. Komandu pārstāvēja arī Elīza Tīruma un Inārs Kivlenieks.

No sezonas svarīgākajām sacensībām Šici ar medaļu atgriezušies jau piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā. 2008. un 2009.gadā Latvijas komanda izcīnīja bronzu pasaules čempionātu stafetē, 2010.gadā Šici tika pie sudraba Vankūveras olimpiskajās spēlēs, bet vēl pēc gada viņiem bija bronza arī pasaules čempionāta individuālajās sezonās.

Bez medaļas Šici palika vien 2012.gadā, bet toreiz pirms sezonas vecākais no brāļiem Juris cieta smagā autoavārijā.

"Pašlaik mums nav nekāda iemesla žēloties, zinot, ka pašiem galvenais uzstādījums bija veiksmīgi atgriezties sacensībās pēc dažādām traumām un citām likstām," sarunā ar aģentūru LETA izteicās J.Šics. "Šī sezona progresijā ir veiksmīga. Arī pasaules čempionāta individuālajās sacensībās tikām labāko sešiniekā un aizvadījām labus braucienus."

"Pasaules čempionāts mums bija ļoti veiksmīgs. Šoreiz bija izmainīta starta vieta un vairs tik lielas priekšrocības nebija tehniskajā ziņā, bet vairāk spēka startam," kamaniņu braucējs teica, ka bīstamajā Vistleras trasē šoreiz sportisti braukuši no zemākiem startiem. "Individuāli mums vien tūkstošdaļas pietrūka līdz piektajai vietai un simtdaļas līdz trijniekam. Protams, daudz kas ir atkarīgs no veiksmes, bet elite sporta veidā ir spēcīga."

Pasaules kausa ieskaitē šosezon vēl atlicis aizvadīt tikai posmu olimpiskajā Soču trasē, bet pēc astoņām sacensībām Šici kopvērtējumā ieņem sesto vietu - piecinieks ir neaizsniedzamā attālumā, bet septīto vietu apsteidz vien par vienu punktu.

Atsevišķos posmos Šici šosezon divas reizes izcīnījuši ceturto vietu, bet reizi bijuši piektie.

Diametrāli pretēji braucieni Šiciem aizvadītajā nedēļas nogalē izdevās Leikpleisidas trasē, kad pirmajā braucienā viņi pēc kļūdas bija vien 16.vietā, bet otrajā uzrādīja trešo labāko laiku. Kopvērtējumā tas gan latviešiem neļāva pakāpties augstāk par 11.vietu.

"Leikpleisidā mūs, iespējams, iegāza koncentrēšanās. Sacensībām varbūt piegājām mazliet vienkāršāk, nekā vajadzēja, jo visus treniņus pirms tam bijām braukuši ar labāko laiku," atzina J.Šics. "Sacensībās uznāca nedaudz siltāks laiks, ledus bija mīkstāks un nebija ātrums kā agrāk. Pirmajā braucienā vienā no virāžām, iespējams, uzbraucām uz kāda grumbuļa, mūs pameta augšā un sagrieza."

"Ceram, ka pēc Soču posma izdosies noturēties kopvērtējuma sešiniekā, kas arī būs mūsu karjeras labākais rezultāts," teica sportists. "Sočos mēģināsim savu labāko tehnikas variantu. Iepriekšējās divas reizes, kad tajā trasē esam bijuši uz treniņiem, mūs apmierināja, un cerams, ka šoreiz nekas nebūs radikāli izmainīts. Tomēr sacensības vienmēr ir citādākas nekā treniņi."

Runājot par tehniku, J.Šics teica, ka viņi to cenšas attīstīt visu laiku. "Nesēžam pie vienām kamanām. Tā šosezon attīstām slieces un ragus, atradām kļūdiņu aptecētājam, ko labosim pēc sezonas," teica kamaniņu braucējs. "Strādājam pareizā virzienā. Vēl gan ir nianses, jo Vācijas sportisti tāpat ir spēcīgāki startā un viņiem arī ir labāka tehnika. Pagaidām vēl ir mazliet grūtāk cīnīties, bet cerams, ka tikai pagaidām."

Šosezon kamaniņu sporta divnieku konkurencē praktiski neuzvarami ir Tobiass Vendls/Tobiass Ārlts no Vācijas, kuri uzvarējuši sešos Pasaules kausa posmos un pasaules čempionātā.

"It kā treniņos mums starta laiki ir līdzīgi, bet sacensībās viņi allaž ir pārāki. Nezinām, vai tas ir smērēs vai slieču apstrādē," atzina J.Šics. "Pat Vācijas treneri atzinuši, ka mēs fiziskajā ziņā esam vieni no spēcīgākajiem, un arī paši jūtamies labi. Tomēr ir kaut kādi knifi."

Pasaules kausa noslēdzošais posms Soču trasē risināsies 23. un 24.februārī, bet pēc gada tur arī notiks olimpiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!