Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā kamaniņu sporta federācija (FIL) pieteikusi Milānas - Kortīnas olimpisko spēļu programmā 2026. gadā iekļaut arī sacensības dabiskajā trasē un sieviešu divnieku sacensības, svētdien, 26. jūlijā, ziņo tīmekļa vietne "insidethegames.biz".

Starptautiskā kamaniņu federācija (FIL) ir apstiprinājusi, ka ir pieteikusies dalībai Milānas - Kortīnas 2026. gada ziemas olimpisko spēļu programmā arī dabiskās trases kamaniņu sportā un sieviešu divniekos.

FIL pārvaldes institūcija apstiprina, ka ir iesniegusi oficiālu pieteikumu spēļu rīkotājiem un ka FIL šos pieteikuma dokumentus noteiktā laikā iesniegs arī Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK).

FIL jau mēģināja abus sacensību veidus iekļaut Pekinas 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs, taču neveiksmīgi.

Dabiskās trases tiek pielāgotas esošajiem kalnu ceļiem un celiņiem, un mākslīgi veidotas līknes nav atļauts izmantot. Izmantot atļauts vien dabīgo ledu.

Kamēr FIL pasaules čempionāts kamaniņu sportā mākslīgajās trasēs notiek kopš 1955. gada, pasaules meistarsacīkstes dabiskajās trasēs sākās 1979. gadā, kopš tā laika notiekot gandrīz katru gadu.

Itālija deviņas reizes ir rīkojusi pasaules čempionātus, ieskaitot pagājušā gada notikumu Klauzenā.

FIL ir pastiprinājusi centienus ieviest sieviešu divniekus kamaniņu sporta sacensībās mākslīgajās trasēs, un tās pārvaldes institūcija maijā paziņoja, ka plāno ieviest disciplīnu savā Pasaules kausa izcīņas kalendārā 2021./2022. gada sezonā.

Šobrīd Pasaules kausa sacensības tāpat kā olimpisko spēļu kalendārā ir paredzētas tikai vīriešu divniekos, kā arī vīriešu un sieviešu vieniniekos un komandu stafetē.

Centieni attīstīt sieviešu divniekus ir sekas SOK prasībām par dzimumu līdztiesību visos tās sporta veidos.

Sieviešu divnieku mači pirmo reizi lielākās sacensībās tika demonstrēt 2020. gada ziemas jaunatnes olimpiskajās spēlēs janvārī Lozannā.

Uzvarēja vācietes Džesika Dēgenharta un Vanesa Šneidere, kuras divu braucienu summā apsteidza Kanādas duetu Keitlina Neša/Natālija Korlesa par 1,266 sekundēm un Latvijas divnieku Viktorija Ziediņa/Elizabete Selīna Zvilna - par 1,600 sekundēm.

Decembrī Neša un Korlesa iegāja vēsturē, kļūstot par pirmo sieviešu divnieku, kas Pasaules kausā sacenties vīriešu divnieku sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!