Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
2010.gada Vankūveras ziemas olimpisko spēļu sudraba un 2011.gada pasaules čempionāta bronzas medaļu ieguvējam kamaniņu sportā divniekos Jurim Šicam pienācīgu gatavošanos sezonai maijā izjauca satiksmes negadījums, taču viņš cer, ka kopīgiem spēkiem ar savu brāli Andri Šicu veiksmīgi atgriezīsies sacensību apritē.

Abi brāļi Šici, gan Andris, gan Juris, jau ir uz Siguldas trases ledus un trenējas. "Jūtos labi. Neteiktu, ka ideāli, bet nekas netraucē. Arī trasē pie spiedieniem," pastāstīja Juris Šics, pieminot iespējamu kompensāciju. "Jācer uz brāli ‒ viņš šovasar ļoti labi pastrādājis. Es centīšos neatpalikt un izdarīt visu maksimālo, lai nekas netraucētu, lai gan kaut kādas sekas [pēc negadījuma] jau paliks," viņš sacīja.

Šicu divnieka plānos ir kopā ar pārējiem Latvijas izlases dalībniekiem doties uz Pasaules kausa (PK) izcīņas pirmo posmu Īglsā (Austrijā), bet nākamos divus posmus Kanādā ekipāža izlaidīs. Brāļi nolēmuši šo sezonu veltīt arī eksperimentiem ar tehniku. "Tagad mēs nebraucam kaujas ekipējumā, bet treniņu režīmā, piesardzīgāk, neriskējot," norādīja Juris. "Tikai tad, kad būs aizvadīti pirmie mači, varēsim vērtēt, kā izskatāmies uz pārējo fona," viņš atzina.


"Diemžēl man, sezonu sākot, vasaras darba bāzes apakšā nav. Tas, kam būtu jābūt ar normālu veselību, nav izdarīts. Organisms atjaunosies, spēks parādīsies, un tad varēs runāt par rezultātu," sportists neielaidās prognozēs. Pagaidām brāļi arī nevar vēl pateikt, vai brauks PK posmā, kas notiks bobslejam vairāk piemērotajā trasē Šveicē, Sanktmoricā, un, kur notiks pēdējais PK posms pirms pasaules čempionāta Altenbergā, Vācijā. "Skatīsimies, kādas būs finansiālās iespējas un pašiem forma. Tā gan vairāk ir bobsleja trase un diezgan traumatiska," minēja Juris Šics.

Sagatavošanās posmā pirms sezonas savainojumu guva arī labākā Latvijas kamaniņbraucēja sieviešu konkurencē Maija Tīruma, traumējot plecu. "Sagatavošanās sākumposms bija ļoti veiksmīgs, taču tad atkal savainoju plecu un bija jāsāk viss no sākuma," pastāstīja Tīruma. "Līdz pasaules čempionātam vēl ir laiks. Darīšu, ko varēšu, lai līdz tam būtu maksimāli labā formā," viņa teica.

"Tagad darbojos saudzīgāk ‒ vēl nerauju startu. Galvenais būs izmēģināt arī tehniku, jo ir jaunas kamanas," paskaidroja braucēja, kuras augstākais sasniegums iepriekšējā sezonā atsevišķās sacensībās bija septītā vieta PK posmā Siguldā.

Uz progresu cer arī Inārs Kivlenieks. "Gribētos iet uz saviem mērķiem ‒ vietu sešniekā vai desmitniekā, ar veiksmi pacīnīties par trijnieku, nevis nobraukt labi un skatīties no 17. vai 18.vietas. Jaunās kamanas pirmajos treniņos izskatās labi, taču pagaidām vēl nav ar ko salīdzināt," klāstīja Kivlenieks.

Latvijas kamaniņbraucēju komandā gaidāmajā sezonā būs arī pieredzējušais Mārtiņš Rubenis, kurš brauks mazāk nekā pārējie, bet vairāk palīdzēs citiem. Startēs arī bijušais juniors Kristaps Mauriņš, Elīza Tīruma, divnieki Andrejs Bērze/Uldis Logins un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš.

PK pirmais posms Īglsā būs 26. un 27.novembrī, kam sekos decembra posmi Kanādas trasēs Vistlerā un Kalgari. Janvārī būs posmi Kēnigszē, Oberhofā un Vinterbergā (visas Vācijā), Sanktmoricā (Šveicē), februārī pasaules čempionāts Altenbergā, PK noslēguma posms Siguldā un Eiropas čempionāts Paramonovā (Krievijā). Latvijas kamaniņbraucēji pagaidām neplāno piedalīties tikai Kalgari un Sanktmoricas posmos, kur arī nav paredzētas sacensības komandu stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!