Foto: Reuters/Scanpix
Austrijas distanču slēpotājs Johaness Dīrs, kurš savulaik izcietis diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu, atklātā intervijā atzinies apzinātā dopinga lietošanā, vēsta ārvalstu masu mediji.

Dīrs par savu grēkošanu runājis skandalozā vācu žurnālista Hajo Zepelta jaunākajā dokumentālajā reportāžā "Slepenais dopings".

2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs Dīrs ieņēma astoto vietu skiatlona disciplīnā, bet viņa dopinga analīzēs konstatēja eritropoetīnu jeb EPO. Viņu atstādināja no turpmākās dalības Soču olimpiskajās spēlēs un 2014. gada aprīlī piešķīra divu gadu diskvalifikāciju. Pēc soda izciešanas viņš atgriezās un piedalījās zemāka līmeņa sacensībās, bet bez lieliem panākumiem.

Tagad Dīrs atzinies, ka lietojis ne tikai EPO, bet arī augšanas hormonus un insulīnu. Tāpat kādreizējais sportists krāpies, izmantojot asins pārliešanu, tādējādi nodrošinot muskuļu audiem lielāku skābekļa piekļuvi. Lielākā daļa sporta medicīnas neatļauto manipulāciju veiktas Vācijā.

"Vienmēr biju piesardzīgs. Uzmanījos, lai policijai vai citi mani nepamana. Vienmēr licies, ka mani izseko. Kad ņēma asinis, uztraucos, jo aparatūra bija diezgan skaļa. Baidījos, ka mani var pieķert," tagad stāsta sportists.

Kādreizējais distanču slēpotājs min arī vairākus konkrētus piemērus. Tā reiz par 5000 eiro asins pārliešanu viņam veica Minhenes lidostas viesnīcā, kādreiz tas noticis Minhenes centrā, Oberhofā un citās vietās. Pēdējo reizi pirms Soču olimpiskajām spēlēm viņš "devu" saņēmis Insbrukā.

"Vispār es esmu godīgs cilvēks. Godīgums ir galvenā lieta cilvēku attiecībās," uzskata Dīrs.

Tāpat Dīrs atzīst, ka bijis tuvu pašnāvībai, kad pieķerts dopinga lietošanā. "Toreiz es gribēju izlēkt pa logu. Es biju satriekts. Bet, veroties lejā, atcerējos par savu dēlu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!