Foto: Reuters/Scanpix

Divkārtējā ziemas olimpisko spēļu čempiona igauņu distanču slēpotāja Andrusa Vērpalu, kurš februārī tika pieķerts dopinga lietošanā, bet augustā Starptautiskās Slēpošanas savienības (FIS) vērtējumā atzīts par vainīgu aizliegto preparātu lietošanā, organismā vērojamas ģenētiskas mutācijas pēdas, kas izskaidro aizliegto vielu nokļūšanu viņa asinīs.

Kā vēsta raidorganizācija ERR, ar šādu secinājumu nākusi klajā 12 igauņu zinātnieku grupa, kura izmeklē Vērpalu dopinga lietošanas gadījumu, pētot slēpotāja DNS paraugus.

Pētījuma gaitā tika aplūkotas Vērpalu asins analīzes, kas ņemtas laika posmā no 2007. līdz 2010.gadam, salīdzinot augšanas hormona rādītājus pirms un pēc sportiskajām slodzēm.

Viens no zinātniekiem Antons Terasmā atklājis, ka sportista organismā konstatētais aizliegtais augšanas hormons radies dabiskā ceļā. Zinātnieks parādību, kurā Vērpalu organismā tiek izstrādāts augšanas hormons, nodēvējis par īpaši izteiktu un unikālu.

Rezultāti jau nogādāti FIS rīcībā.

Vērpalu FIS lēmumu var apstrīdēt Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), ko slēpotājs arī apņēmies darīt, jo, viņaprāt, FIS nav ņēmusi vērā sportista aizstāvju sagatavotos pierādījumus.

Pozitīvas izrādījās 40 gadus vecajam igauņu slēpotājam Pasaules kausa izcīņas posmā Otepē ņemtās dopinga analīzes, pozitīva bija arī B prove.

Vērpalu diskvalifikācijas termiņš no diviem gadiem palielināts uz trijiem, tomēr pats sportists jau februārī paziņojis par karjeras beigām.

Savas karjeras laikā Vērpalu triumfēja 2002. un 2006.gada Olimpiskajās spēlēs 15 kilometru klasiskajā slēpojumā, kā arī tika pie sudraba medaļas 2002.gada olimpiādē 50 kilometru klasiskajā slēpojumā.

Tāpat igauņa kontā ir divas pasaules čempionātu zelta un viena sudraba godalga.

Vērpalu ir Igaunijas medaļām bagātākais olimpietis, kurš izcīnīto medaļu skaita ziņā pirmo vietu dala ar slēpotāju Kristini Šmigunu-Vehi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!