Foto: Reuters/Scanpix
Turpmāk Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) rīkotās daiļslidošanas sacensībās sportistu vērtēšana vairs nebūs anonīma, vienbalsīgi lemts ISU kongresā.

"Visās daiļslidošanas sacensībās, čempionātos un Ziemas olimpiskajās spēlēs turpmāk tiesnešu vārdi un piešķirtās balles būs publiski," teikts Norvēģijas Slidošanas federācijas izplatītajā paziņojumā. "Tiesāšana kļūs caurspīdīga, kas palielinās tiesnešu atbildību. Tas pozitīvi ietekmēs arī mediju, sponsoru un skatītāju attieksmi."

Šīs izmaiņas stāsies spēkā jau ar nākamo sezonu, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Anonīmā vērtēšana, kurā tiesnešu piešķirtās balles parādās jauktā secībā, nenorādot tiesnešu pārstāvētās valstis, tika ieviesta pēc korupcijas skandāla 2002. gada Soltleiksitijas ziemas olimpiskajās spēlēs. Šīs sistēmas mērķis bija atbrīvot tiesnešus no spiediena augstāku vērtējumu piešķirt mājinieku sportistiem un nemainīties punktiem starp valstīm.

Taču arī anonīmā sistēma neatrisināja tiesāšanas problēmas daiļslidošanā, ko īpaši asi parādīja 2014. gada Soču olimpiskās spēles, kad diskutablas tiesāšanas dēļ pie olimpiskās čempiones titula tika krieviete Adelīna Sotņikova, kas izraisīja plašus protestus arī interneta vidē - tika savākti vairāk kā divi miljoni paraksti petīcijai, kas pieprasīja veikt izmeklēšanu par rezultātu piešķiršanu Sotņikovai un sudraba medaļas ieguvējai, korejietei Kimai Junai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!