Soltleiksitijas ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Latvijas delegācijas dalībnieki būs tērpti sudrabpelēki sarkanās siltinātās vējjakās un biksēs, bet galvās olimpiešiem būs īpatnēja dizaina melnas cepures.
Trīs Latvijas sportisti ceturtdien Rīgā prezentēja Latvijas komandas dalībnieku tērpus līdzdalībai Soltleiksitijas ziemas olimpiskajās spēlēs, kas sāksies 8. februārī. Ātrslidotāja Ilonda Lūse un bobslejisti Mārcis Rullis ar Jāni Ozolu demonstrēja gan parādes formas, gan arī olimpiešu ikdienas un treniņu apģērbu.

Visi apģērbi veidoti galvenokārt sudrabpelēkā, sarkanā vai melnā krāsā. Siltās vējjakas plecu daļa ir sarkana, bet pārējā jakas daļa tāpat kā bikses ir sudrabpelēkā krāsā. Olimpiešu delegācijas parādes formas, kas paredzētas svinīgām pieņemšanām un oficiālām vizītēm, sastāv no melnas žaketes un biksēm gan sievietēm, gan vīriešiem. Virs baltajām parādes blūzēm olimpietēm paredzēts sarkanbaltsarkani svītrots kakla lakats, bet vīriešiem pie baltiem krekliem pieskaņotas tāda paša krāsu salikuma kaklasaites.

Atklāšanas parādes formas darināja Igaunijas uzņēmums "Ilves-Extra" un kompānija "Baltika", kas savu produkciju izplata ar "Baltman" preču zīmi. "Ilves-Extra" darinājusi siltos apģērbus, bet "Baltikas" devums ir parādes formas daļa, kas piemērota valkāšanai telpās. "Ilves-Extra" Soltleiksitijas spēlēm tērpus veidoja arī Igaunijas un Somijas olimpiešu delegācijām, kā arī daļēji norvēģiem, dāņiem un zviedriem.

Ar ikdienai un treniņiem paredzētajiem tērpiem, vestēm, mugursomām, ceļasomām, apaviem un zeķēm Latvijas olimpiešus apgādājusi "Adidas". Lietus treniņtērpi ir Latvijas karoga sarkanajā krāsā, bet siltās vestes valkājamas uz abām pusēm, līdz ar to tās ir vai nu pelēkas, vai sarkanas. Delegācijas dalībnieki būs apgādāti arī ar iesildīšanās un parādes treniņtērpiem.

Lūse atzina, ka viņai patīk visi olimpiešiem paredzētie tērpi un salt Soltleiksitijā arī nenāksies, jo apģērbi ir ļoti silti.

Atšķirībā no citiem olimpiskajiem gadiem tērpu tapšanā daudz palīdzēja Latvijas sportisti, it īpaši kalnu slēpotāja Ilze Ābola, kam gan traumas dēļ nāksies palikt mājās, norādīja Latvijas delegācijas vadītājs Soltleiksitijā Einars Fogelis. Apģērbu veidotāji ņēma vērā gan praktiskus sportistu ieteikumus, gan arī norādes par tērpu dizainu.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) finansu direktors Aldis Āboliņš uzsvēra, ka tērpi tapuši pilnīgi atbilstoši Latvijas likumdošanai. Kopējās visu tērpu izmaksas ir 57 000 latu, norādīja Āboliņš. Latvijas olimpiešu delegācijas vajadzībām tapuši 115 apģērbu un ekipējuma komplekti, katrs no tiem vidēji izmaksāja 630 latu.

Prezentācijā nebija redzami sacensībās izmantojamie tērpi, jo tie vēl nav nonākuši līdz Rīgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!