Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē trešdien apstiprināja Latvijas delegācijas sastāvu līdzdalībai Soltleiksitijas ziemas olimpiskajās spēlēs.
Pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas Latvija būs pārstāvēta arī komandu sporta veidā - hokejā. Līdz ar to Soltleiksitijā būs lielākā Latvijas delegācija olimpisko spēļu vēsturē.

Delegācijā ir iekļauti 50 sportisti astoņos sporta veidos, 22 treneri, četri mediķi un četri administratīvie darbinieki. Latvijas sportisti startēs ātrslidošanā, biatlonā, bobslejā, hokejā, kamaniņu sportā, skeletonā, slēpošanā un kalnu slēpošanā.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja uz Soltleiksitiju ir ielūgusi LOK prezidentu Vilni Baltiņu un LOK ģenerālsekretāru Aldoni Vrubļevski. Soltleiksitijas spēļu rīcības komiteja ielūgusi Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Imantu Freibergu, Latvijas vēstnieku ASV Aivi Roni un izglītības un zinātnes ministru Kārli Greiškalnu.

Apstiprināšanai LOK savas kandidatūras bija izvirzījušas Latvijas sporta veidu federācijas. Olimpisko spēļu dalībnieku sarakstā iekļauti 10 bobslejisti (Sandis Prūsis, Gatis Gūts, Mārcis Rullis, Jānis Ozols, Jānis Silarājs, Intars Dīcmanis, Māris Rozentāls, Gunārs Bumbulis, Matīss Zacmanis, Inesis Zaporožecs) no kuriem divi būs rezervisti, astoņi kamaniņu braucēji (Iluta Gaile, Anna Orlova, Maija Tīruma, Mārtiņš Rubenis, Guntis Rēķis, Nauris Skraustiņš, Ivars Deinis, Sandris Bērziņš) un pieci biatlonisti (Ilmārs Bricis, Oļegs Maļuhins, Gundars Upenieks, Raivis Zīmelis, Jēkabs Nākums).

Slēpošanā startēs Juris Ģērmanis, bet kalnu slēpošanas sacensībām gatavojas Ivars Ciaguns. Uz Soltleiksitiju dosies arī ātrslidotāja Ilonda Lūse.

Vieta olimpiskajā komandā ir arī vienam Latvijas skeletonistam - Tomasam Dukuram. Lai gan Latvijas skeletonistiem par tiesībām startēt Soltleiksitijā vēl pēc nedēļas būs jācīnās Altenbergā Vācijā, Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Einars Fogelis pauda pārliecību, ka kvalifikācijas norma tiks izpildīta. Altenbergā nestartē spēcīgākie skeletonisti un treniņbraucienos Tomass un Martins Dukuri uzrāda rezultātus pirmajā trijniekā, sacīja Fogelis.

Olimpiskais hokeja izlases galīgais sastāvs, kurā būs 23 spēlētāji, kļūs zināms tikai Soltleiksitijā pēc pēdējām pārbaudes spēlēm 4. un 6.februārī

Iespējams, Soltleiksitijā varēs startēt arī Latvijas biatloniste Anžela Brice un daiļslidotāju pāris Jeļena Sirohvatova un Jurijs Salmanovs. Ja Brice un daiļslidotāju pāris iegūs tiesības startēt olimpiskajās spēlēs, palielināsies arī uz Soltleiksitiju braucošo treneru un mediķu skaits.

Latvijas biatlona federācija, ņemot vērā labākos rezultātus Pasaules kausa sacensībās, vienīgo iespējamo ceļazīmi piešķīra Bricei, nevis jaunajai Madarai Līdumai. Līdzdalībai olimpiskajās spēlēs spēcīgākajām valstīm tiek piešķirtas kvotas, kas nereti netiek pilnībā izmantotas, norādīja LOK viceprezidents Žoržs Tikmers. Latvija rindā pēc vakancēm ir piektā, tādēļ Brices iespējas braukt uz Soltleiksitiju ir reālas.

Līdzīga situācija ir ar Sirohvatovu un Saļmanovu, kas arī gaida brīvas vietas parādīšanos. Latvijas slidošanas asociācija līdz šim noraidoši attiecās pret iespēju Sirovhatovu un Saļmanovu sūtīt uz olimpiādi, taču situācija vēl var mainīties.

Situācija ar Brices un daiļslidotāju pāra olimpiskajām cerībām kļūs skaidra līdz 28.janvārim.

Olimpiskās spēles Soltleiksitijā sāksies 8.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!