Foto: Publicitātes foto
Latvijas slēpošanas un atpūtas parku „Ozolkalns” iekļaujot Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) 2011. gada Eiropas kausa izcīņas kalendārā, Latvija ieguvusi tiesības pirmo reizi rīkot Eiropas čempionāta posmu, kurā gaidīti piedalāmies visi vadošie Eiropas sportisti.

Latvija uzņems Eiropas čempionāta ceturtā posma sacensības, kas notiks 5. un 6. februārī.

„Latvija nav kalnu lielvalsts, bet mūsu cilvēku pašaizliedzīgais darbs ir starptautiski augstu novērtēts, tādēļ arī skatītājiem Latvijā būs iespēja vērot labākos sportistus Eiropā klātienē,” atzīmē Latvijas Slēpošanas savienības (LVS) prezidents Vairis Brīze.

Lai sagatavotos pēc iespējas labāk gaidāmajām sacensībām, trases veidošanā piesaistīs profesionāļus. Šogad trases plānošanā un izveidē piedalīsies viens no labākajiem Latvijas snovbordistiem Toms Vasins, kurš bija savācis pietiekami FIS punktu, lai startētu iepriekšējās Olimpiskajās spēlēs.

„Rīkojot šāda līmeņa sacensības, ir vairāki plusi. Pirmais – pierādīt kalnu lielvalstīm mūsu profesionalitātes līmeni. Otrkārt, mūsu jaunie censoņi var gūt pārliecību, ka labu līmeni var sasniegt arī Latvijas apstākļos, lai pēc tam cīnītos ar Austrijas, Itālijas Šveices, Francijas un citu kalnu slēpošanas lielvalstu sportistiem. Treškārt, ikviens snovotājs varēs izmēģināt spēkus trasē, kas ir starptautiski atzīta un kurā cīnījušies labākie sportisti no visas pasaules,” atzīmē Ozolkalna valdes loceklis Guntars Seņkāns.

Ozolkalns jau divus iepriekšējos gadus ir rīkojis starptautiska mēroga sacensības olimpiskajā disciplīnā snovbordkrosā, kurās tika izcīnīti FIS ieskaites punkti. FIS tiesneši novērtēja vietējo organizatoru sniegumu un ieteica Latviju kā piemērotu vietu Eiropas kausa posma rīkošanai.

„Trase ir ļoti labi pielāgota reljefam, ideāli saplūst ar to. Ļoti interesants un aktīvs starts, ātra noslēdzošā daļa ar četriem tramplīniem, teicamas virāžas,” uzsver 2010.gada Pasaules kausa ieguvējs francūzis Pjērs Voltjē , kurš piedalījās Ozolkana iepriekš rīkotajās starptautiskajās sacensībās.

Snovbordkross ir viena no snovborda disciplīnām, kas kopš 2006. gada ir iekļauta ziemas Olimpisko spēļu programmā. Uz starta vienlaicīgi stājas četri vai seši sportisti, kas cenšas pēc iespējas ātrāk izbraukt trasi, kas tiek veidota ar virāžām un dažādiem šķēršļiem. Ātruma nodrošināšanai tiek izmantota kalna nogāze un dažādi dabīgi vai mākslīgi būvēti trases elementi. Pārvarot šķēršļus, pieredzējuši sportisti, traucas no kalna ar ātrumu, kas var sasniegt pat 70-80 km/stundā, un lēcieni trasē var būt līdz pat 30 metrus tāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!