Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē otrdien plāno iedarbināt saldēšanas mašīnas, lai nedēļas nogalē vairāk nekā 50 sportistu no dažādām valstīm varētu iemēģināt sezonas pirmo ledu, pastāstīja trases direktors Dainis Dukurs.

Sākotnēji trase būs izmantojama tikai kamaniņu braucējiem un skeletonistiem, bet bobslejistiem vēl jāpaciešas, jo boba kamanu bremzēšanas ceļā nepieciešama biezāka ledus kārta, paskaidroja Dukurs. Taču kamaniņu braucējiem un skeletonistiem interese par iespēju tikt uz pirmā ledus jau tagad ir ļoti liela, priecājās trases direktors.

"Rīt [otrdien] plānojam ieslēgt ledus mašīnas, lai [sportistu] nopietnais kvorums nedēļas beigās varētu sākt treniņus," teica Dukurs un uzsvēra, ka braukt gribētāju lielā ieinteresētība ļaus ledu uzsaldēt bez finanšu zaudējumiem. Pirmā ledus saldēšanas izmaksas ir lielākas, jo jāatdzesē sasilušais trases betona segums, tādēļ jāpatērē vairāk enerģijas.

Siguldas trase kļūst arvien populārāka, jo nodrošina iespēju trenēties arī mākslīgā ledus starta estakādē, kas šosezon darbojas jau kopš augusta beigām. Tādēļ sportisti labprāt uz Siguldu brauc rudenī, jo gadījumā, ja pēkšņa siltuma dēļ ir ierobežotas iespējas trenēties lielajā trasē, viņi var izmantot starta estakādi. Pamazām Siguldas labā slava izplatās arvien tālāk, gandarīts ir Dukurs. Pirms gada uz starta estakādi bija atbraukuši daži Lielbritānijas bobslejisti, bet šogad briti jau ieradās pilnā sastāvā, tostarp ar junioru un sieviešu sastāviem. Līdzīgā veidā šogad starta estakādi iepazina daži Šveices bobslejisti, kuri solīja pirms nākamās sezonas atvest visu valstsvienību.

Dukurs sagaida, ka Siguldu arī turpmāk gatavošanās plānos labprāt iekļaus Krievijas sportisti, kam pašu mājās ledus trašu saimniecībā nesokas. Pēc treniņiem starta estakādē Krievijas ledus renes braucēji svētdien Siguldu pameta 16 busiņos, dodoties uz Lillehammeres trasi Norvēģijā. Taču jau oktobra otrajā pusē krievi atgriezīsies trenēties Siguldā. Krievijā uzceltajā Paramonovas trasē ir grūtības noteikt saimnieku, turklāt trasē pazudis aukstuma aģents, tādēļ ledu tur šogad varētu arī neuzsaldēt, sacīja Dukurs, paskaidrojot, ka krievi tādēļ labprāt raugās uz Siguldas pusi. Savukārt 2014.gada Soču olimpisko spēļu trasē, pēc Krievijas sportistu stāstītā, vēl nesen bija uzbūvētas tikai četras virāžas, tādēļ objektu varētu pabeigt tikai nākamgad.

Siguldā pirmo ledu plāno izmēģināt arī Latvijas kamaniņu braucēji un skeletona līderi Tomass un Martins Dukurs. Abi braucēji jau mēnesi trenējas starta estakādē, un pirmo ledu trasē iebrauks līdz oktobra beigām, kad dosies uz Altenbergu Vācijā. Altenbergas trase jaunās tehnikas izmēģināšanai izvēlēta tādēļ, ka šosezon tur notiks Eiropas čempionāts, kas Dukuriem būs svarīgs starts Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējuma turpmākai nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!