Foto: Publicitātes foto
Madonā notiekošajā Skandināvijas kausa izcīņas posmā distanču slēpošanā sprintā brīvajā stilā vīru konkurencē dominēja norvēģi, bet dāmām ātrākas bija zviedrietes, informē Latvijas Slēpošanas savienība.

1,7km sprintā vīriem uzvarēja Hovards Taugbols, aiz sevis atstājot Polu Auni un somu Matiasu Strandvalu. Dāmām 1,2km sprintā ātrākā bija zviedriete Jenija Ēberga, bet otro un trešo vietu ieguva norvēģiete Kari Vikhāgena Jeitnesa un zviedriete Magdalena Pajala. No Latvijas pārstāvjiem labākais bija Jānis Paipals (55.vieta) un Inga Dauškāne (33.vieta).

Skandināvijas kausā allaž startē vairāki vadoši slēpotāji, bet tik spēcīgs sastāvs un tik daudz dalībnieku - 134 vīriem un 56 dāmām – pie mums bija pirmo reizi.

Vīru konkurencē startēja 134 slēpotāji no 10 valstīm, ieskaitot 46 norvēģus, 12 zviedrus un tikpat somus. Kupls bija arī igauņu pulks, jo Madonā "sprintoja" 20 ziemeļu kaimiņi kuriem konkurentos bija vēl plašāks mājinieku skaits – 23 Latvijas slēpotāju. Finālā iekļuva tikai divu valstu pārstāvji, un tas atgādināja Norvēģijas čempionātu – pieci norvēģi un viens soms.

Ilgāku laiku turējies līderpozīcijā, beigās finišā trešais palika soms Strandvals, kas četras reizes pasaules kausa posmos ir bijis fināla sešiniekā, priekšā palaižot mazāk zināmos norvēģus Taugbolu un Auni. Neapmierināts par palikšanu aiz pjedestāla 2012.gada pasaules junioru vicečempions Sindre Skars pāris metrus pirms finiša jau noņēma slēpes, par ko vēlāk dabūja brīdinājumu.

Jānis Paipals bija ātrākais no latviešiem, zaudējot līderim 11,4 sekundes, un kaut ieņēma tikai 55.vietu, tomēr iegūtie 99 FIS punkti ir diezgan pieklājīgs rezultāts. Jānim 4,3 sekundes zaudēja Pāvels Ribkovs, kuram 77.vieta, bet tikai piecas sekundes simtdaļas lēnāks bija un divas vietas zemāk ierindojās Roberts Slotiņš.

Labākais no igauņiem bija Sims Sellis, iegūstot 15.vietu, bet labākais lietuvietis Modess Vaičulis ierindojās 70.vietā. Šoreiz neveiksmīgs starts Rolandam Pužulim, kurš 2012.gadā iekļuva TOP30. Rolands vairs nav tādā formā un līkumā pirms finiša taisnes viņam turklāt salūza nūja.

Dāmu konkurencē Inga Dauškāne palaida garām pāris aiz sevis startējušās konkurentes un palika 33.vietā, no līderes 1,2km sprintā atpaliekot 15,2 sekundes, bet līdz trīsdesmitniekam pietrūka divas sekundes. Inga Paškovska bija otra labākā no Latvijas, ieņemot 40.vietu, Dauškānei piekāpjoties par piecām sekundēm, bet trešo vietu no Latvijas pārstāvēm ieguva Anda Muižniece (49.vieta), kura par 4,5 sekundēm apsteidza ierasto sprinta otro numuru Vinetu Pētersoni (51.vieta).

Finālā uzvaru svinēja divkārtējā junioru čempionāta medaļniece sprintā Jenija Ēberga, aiz sevis atstājot pirms divām ar pusi nedēļām pasaules kausa posmā 6.vietu ieguvušo norvēģieti Kari Vikhāgenu Jeitnesu. Trešo vietu izcīnīja Vankūveras olimpisko spēļu desmitā ātrākā sprintere Magdalena Pajala no Zviedrijas. Igauniete Trīne Ojaste ieņēma 8.vietu, pirms dažām dienām Priekuļos triumfējušajai kanādietei Alisonai Māršalai 11.vieta, bet pusfināla divpadsmitnieku noslēdza labākā somiete Laura Mononena. Lietuviešu pārstāve Ingrīda Ardišauskaite ierindojās tikai 41.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!