Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmo reizi parakstījusi rīkojumu par Lietuvas pavalstniecības piešķiršanu izņēmuma kārtā - to saņems amerikāņu daiļslidotāja Izabella Tobiasa, ziņo "delfi.lt".

Tādējādi Tobiasa varēs piedalīties Soču ziemas olimpiskajās spēlēs un pārstāvēt Lietuvu.

Par Lietuvas pilsoni Tobiasa, kura startē pārī ar Deividu Stagņūnu, gribēja kļūt jau šā gada janvārī, taču saņēma atteikumu. Toreiz atteikums tika pamatots ar Konstitūcijas tiesas lēmumu, ka pavalstniecību nevar piešķirt uz nākotnes panākumu rēķina. Jāpiebilst, ka ar tādu pat pamatojumu tika atteikta Lietuvas pilsonība arī iepriekšējai Stagņūna partnerei, un deju pāris tādējādi izlaida 2010.gada Vankūveras ziemas olimpiskās spēles.

Šoreiz Lietuvas prezidente, izvērtējot sportistes iesniegumu, ņēmusi vērā, ka Tobiasa trīs ar pusi gadu trenējas kopā ar lietuviešu sportistu, pāris ir kvalificējies Soču olimpiskajām spēlēm, viņa ir nokārtojusi lietuviešu valodas eksāmenu un aktīvi piedalās lietuviešu diasporas dzīvē ASV.

Izabella Tobiasa un Deivids Stagņūns ir TOP10 Eiropas un TOP15 deju pāris pasaulē.

Kopš 2003.gada Lietuvas pilsonība izņēmuma kārtā piešķirta tikai divreiz - māksliniekam Jonasam Mekam un garīdzniekam Stasim Žilim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!