Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks Phjončhanas olimpiskās spēles nebija cerējis noslēgt ar izstāšanos, tomēr slaloma disciplīnā braucis agresīvi un cerējis uz augstāku vietu.

Zvejnieks ceturtdien, 22. februārī, Phjončhanā slaloma sacensībās pirmajā braucienā izstājās pēc pirmajiem diviem starpfinišiem. Kopumā pirmajā mēģinājumā finišu sasniedza vien 52 no 108 sportistiem.

"Nebija plānā nākt uz šejieni no finiša otras puses (pa nefinišējušo sportistu eju). Es pirms tam teicu, ka slaomā iešu uz maksimumu un tā arī darīju. Pirmie divi starplaiki bija diezgan cerīgi. Ja tu riskē, viss kaut kas var sanākt. Riska braucieni nav tie tīrākie. Man sanāca maza kļūdiņa, tad slēpes saķērās kopā, tādā ātrumā bija grūti mainīt virzienu, viens miets bija šķērsām un tad jau netrāpīju nākamajos vārtos," skaidro 26 gadus vecais Zvejnieks. "Treneris teica, ka ir priecīgs, ka "maucu" lejā pa trasi. Labāk "maucot" izkrist, nevis vienkārši nobraukt. Tāds bija plāns, bet plāns nav izpildīts – neesmu finišā. Bet redziet, ka daudzi krīt ārā, daudzi riskē."

Starp finišu nesasniegušajiem bija arī galvenais kandidāts uz olimpisko zelta medaļu austrietis Marsels Hiršers, kurš izstājās apmēram tajā pašā vietā, kur Zvejnieks. "Visi prognozēja, ka Hiršers uzvarēs, bet viņš nefinišēja. Tā ir daļa no sporta, tas ir jāpieņem. Kalnu slēpošana nav prognozējama."

Zvejnieks cerējis finišā līderim zaudēt 3-3,5 sekundes, kas sportistam dotu vietu starp 30 labākajiem. Latvijas sportists pauž nožēlu, ka viņam nācies otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas izstāties slalomā, kas skaitās viņa potenciāli stiprākā disciplīna. "Jāpārdzīvo un jāiet tālāk. Pirms četriem gadiem bija grūti pārdzīvot, bet esmu turpinājis slēpot un bijušu labi rezultāti. Šobrīd nav laba sajūta, jo lielas sacensības, ieguldīts liels darbs, bet jāpārdzīvo. Dauzi sportisti veltījuši 1000 un vairāk dienu smagiem treniņiem, bet te uzbrauc pirmajam mietam. Tā ir ļoti liela neveiksme."

Kopumā sportists Phjončhanas olimpiskās spēles raksturo kā labākās karjerā. Viņš alpu kombinācijā izcīnīja augsto 26. vietu, bet milzu slalomā bija 35. vietā. Kombinācijā pēc nobrauciena viņš bija dalītā 51. vietā, bet slalomā uzrādīja 14. labāko laiku, kas ļāva pakāpties uz 26. vietu kopvērtējumā. "Labās domās biju par savu nobraucienu kombinācijā. Pirms pāris gadiem vai pat šīs sezonas sākumā nebiju domājis, ka varētu atpalikt tikai 3,7 sekundes nobraucienā. Tas ir labs rādītājs un to vēl vairāk apliecina fakts, ka es šeit uzlaboju savus FIS punktus reitingā, kas šādās sacensībās reti izdodas. Kopvērtējumā biju 26. vietā, un esmu priecīgs, jo vieta TOP 30 vieta ir tas, uz ko daudzi tiecas. Milzu slalomā varbūt varēja būt labāks sniegums, bet slalomā – šodien ir tā, kā ir."

Zvejniekam līdz ar olimpiskajām spēlēm nav noslēgusies sezona. Dažas dienas pēc atgriešanās Rīgā viņš kopā ar brāli Miku Zvejnieku dosies uz Japānu, kur piedalīsies FIS reitinga sacensībās. Sezonu viņš noslēgs aprīļa vidū, bet tad sekos aktīvas mācības LSPA, kur viņam jāpabeidz maģistrantūras otrais gads.

Zvejnieks ir apņēmības pilns turpināt aktīvi slēpot un sākt gatavoties jau nākamajām olimpiskajām spēlēm, kas 2022. gadā notiks Pekinā. Tās viņam būs ceturtās olimpiskās spēles karjerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!