Foto: F64

Phjončhanas olimpisko spēļu bobsleja un kamaniņu trase ir ātra, viltīga, bet no bobslejistiem nevienam nav izdevies izvairīties no kādām kļūdām, sarunā ar Latvijas žurnālistiem sacīja Latvijas bobsleja komandas galvenais treneris Sandis Prūsis.

Bobsleja divnieki Phjončhanas trasē veikuši neoficiālos treniņbraucienus. Tagad bobslejistiem būs nedēļa bez treniņiem trasē, jo atkal uz ledus varēs kāpt tikai 15. februārī, kad sāksies oficiāli treniņi. Katram divniekam paredzēti seši oficiālie treniņbraucieni (trīs dienas pēc kārtas katram pa diviem braucieniem dienā), bet 18. un 19. februārī būs olimpiskās sacensības. Savukārt četrinieku sacensības ir tikai olimpisko spēļu noslēgumā 24. un 25. februārī.

Divnieku sacensībās Oskars Ķibermanis/ Matīss Miknis startēs ar BTC bobu, kas divniekam ir otro sezonu. Savukārt Oskars Melbārdis/ Daumants Dreiškens brauks ar pirms šīs sezonas iegādātajām "Wallner" kamanām.

"Trase ir ļoti ātra, un līdz ar to sarežģīta. Pagājušā gadā tik ātra trase nebija pat uz mačiem. Šodienas treniņos, man liekas, trases rekordi ir pārspēti par dažām sekundēm," saka Prūsis. "Devītā virāža? Skatītājiem, žurnālistiem ir taču interesanti, ja ir iespējas kļūdīties. Trases profili ir uzlaboti. Kopumā ļoti labi sagatavota trase, bet daudziem pietrūkst meistarības to izbraukt bez kļūdām, tostarp mūsējiem. Lielākā daļa šeit kļūdās."

Runājot par favorītiem, Prūsis atgādina visu sezonu teikto – tie būs vācieši, kanādieši, mājinieks korejietis, un "ceru, ka kaut kur arī daži džeki no Latvijas". Runājot par korejiešiem, Prūsis atzīst, ka trasē treniņbraucienos viņus nav manījis.

Pirmajos treniņos Phjončhanā labāk veicies Ķibermaņa divniekam, bet pēc tam "labāk izskatījies Melbārdis", saka Prūsis. Latvijas ekipāžas Phjončhanas trasi izbraukušas, lai atsvaidzinātu te gūtās iemaņas un atcerētos trasi, tāpēc nav bijuši speciāli uzdevumi. Runājot par Melbārdi, kurš sezonas gaitā ir mocījies ar savainojumiem, Prūsis min pozitīvu tendenci. "Iet uz labo pusi. Šobrīd nav 100% gatavs, bet ceram, ka būs pēc divām nedēļām," bilst treneris, netieši norādot, ka "lielajam Osim" galvenās būs četrinieku sacensības.

Prūsis atgādina, ka bobslejā sīkumu nav, un arī Phjončhanas trasē visi bobsleja elementi izšķirs medaļu likteni un vietu secību. Latvijas bobslejistu treneris nemācēja prognozēt, cik blīvi varētu būt rezultāti, jo, piemēram, pērn Pasaules kausa posmā Phjončhanā ar lielu pārsvaru uzvarējis Frančesko Fridrihs, kurš par 0,30 sekundēm apsteidza tieši Ķibermani/Mikni.

Lai gan tagad nedēļu bobslejisti netiks uz ledus, Latvijas sportisti turpinās gatavoties sacensībām svaru zālē. Improvizētu svaru zāli Latvijas komanda ierīkojusi Latvijas delegācijas mītnes vietas daudzdzīvokļu mājas pagrabstāvā, kur pēc olimpiskajām spēlēm būs autostāvvieta. Turpat blakus daudz lielākās telpās iespaidīgu trenažieru zāli savām vajadzībām ierīkojuši Kanādas bobslejisti, kuri savus konkurentus cenšas nelaist tuvumā. Tāpat bobslejisti izmanto netālu esošo olimpiskā ciemata fitnesa centru, kur gan trenažieri ir laikus fiziski "jārezervē", jo tie pieejami visiem – pēc principa, "kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ".

Prūsis bilst, ka šajā nedēļā bez ledus puišiem nav paredzētas kādi kultūras vai izklaides pasākumi, jo "galvas izvēdināt" viņi māk paši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!