Foto: AFP/Scanpix
Vairāk kā pusotrs miljons cilvēku interneta vietnē change.org parakstījuši petīciju, pieprasot izmeklēt tiesāšanu olimpiskajās daiļslidošanas sacensībās sievietēm, kurās vēsturisku medaļu savai valstij izcīnīja krievu slidotāja Adelīna Sotņikova.

Izvēles programmā Sotņikova demonstrēja tehniski nevainojamu, precīziem lēcieniem bagātu deju un saņēma par pieciem punktiem vairāk nekā Kima un par astoņiem vairāk nekā Kostnere, kuras arī savu slidojumu izpildīja bez kļūdām, taču lielāku uzsvaru lika uz programmas māksliniecisko pusi. Tā kā pēc īsās programmas šīs trīs sportistes šķīra vien 0.80 punkti, zelts tika Sotņikovai ar krietnu atrāvienu.

Neizpratni par šo sacensību iznākumu paudusi arī izcilā vācu daiļslidotāja Katarīna Vita. "Es esmu izbrīnīta par šo rezultātu. Nesaprotu, kāpēc ir piešķirti šādi punkti," viņa izteikusies intervijā aģentūrai "Reuters".

Ārzemju mediji norādīja arī uz tiesnešu maiņu pirms izvēles sacensībām. Pēc īsās programmas Dinvidkorejas un ASV tiesneša vietā stājās Krievijas un Ukrainas speciālisti, taču Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) daiļslidošanas tehniskās komisijas priekšsēdētājs, Krievijas Slidošanas savienības viceprezidents Aleksandrs Lakerņiks apgalvo, ka viss noticis atbilstoši noteikumiem.

"Šodien man jau vairākkārt jautājuši par tiesnešu nomaiņu. Tiesnešu izloze notika atbilstoši ISU noteiktajai shēmai, kad četri tiesneši apkalpo īso, četri - izvēles, bet pieci - abas programmas," saka Lakerņiks. "Krievu tiesnesis netiesāja īso programmu, bet korejietis - izvēles, toties Itālijas tiesnesis strādāja abās. Tāds ir princips un te nav ko apvainoties."

Arī SOK norāda, ka tiesnešu objektivitātes apšaubīšanai nav pamata, un izmeklēšanu neierosinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!