Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsolījis, ka Krievija gaidāmajās Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs sevi pasaulei pierādīs kā ļoti viesmīlīgu valsti.

Putins Soču reģionā ieradies jau otrdien, lai iepazīstinātu Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pārstāvjus ar gaidāmo Olimpiādes programmu. Tomēr analītiķi lēš, ka Krievijas vadītājs prestižo sporta notikumu izmanto savtīgos nolūkus, lai celtu savu popularitāti Krievijas un pasaules cilvēku acīs.

Pēdējos mēnešos Soču spēļu reputācija tikusi apdraudēta pēc tam, kad Putins pieņēma skandalozo "antigeju" likumu, kā arī pēc Ziemeļkaukāzā notikušajiem nemieriem.

Tomēr Putins, uzrunājot SOK prezidentu Tomasu Bahu, solīja viesmīlību jebkuram ciemiņam Krievijā. "Vēlos uzsvērt, ka mēs darīsim visu iespējamo, lai Sočos viesi un valstu pārstāvji tiktu uzņemti viesmīlīgi. Galvenais mērķis ir panākt, lai šeit visi sporta draugi justos kā svētkos."

Tikmēr valsts ekologi asi nosodījuši neatgriezenisko bojājumu izdarīšanu dabai, kas saistīta ar būvniecību Olimpiādes vajadzībām. Turklāt pirmdien Krievijas tiesa piespriedusi 15 dienu cietumsodu vienam no vadošajiem vides kritiķiem.

Prezidents gan publiski nebaidījās apgalvot, ka, neraugoties uz liela daudzuma ēku būvniecību apkārtējā reģionā, ekoloģiskā situācija ir uzlabojusies.

"Ekoloģiskā situācija ir uzlabojusies vairākas reizes, aptuveni četras. Vienmēr būs bažas un jautājumi par būvniecību dabas reģionos, tomēr šajā gadījumā nekas nav pasliktinājis, tikai uzlabojies," uzsvēra Putins.

Tāpat Putins atklājis, ka nav izvēlējies personu, kas piektdien atklāšanas ceremonijā iedegs olimpisko liesmu. Personas identitāti tik atklāta vien liesmas iedegšanas brīdī, tomēr vietējie mediji dalās pārdomās, ka šī uzdevuma izpildi varētu veikt 2004.gada vasaras olimpisko spēļu zelta medaļniece mākslas vingrošanā Alīna Kabajeva, kura ilgāku laiku tiek uzskatīta par Krievijas prezidenta mīļāko.

"Esmu lietas kursā par šīm spekulācijām. Varu teikt, ka šīs ir tipiskas baumas. Mums ir vairāki lieliski atlēti, kuri sevi ir pierādījuši visai pasaulei, tāpēc netaisos iejaukties šajā procesā," teica Putins.

Pēcāk medijiem prezidents arī apslāpēja baumas par to, ka viņš pats varētu iedegtu atklāšanas ceremonijas liesmu. "Es nepārstāvu ziemas sportu, esmu tikai līdzjutējs."

Šīgada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 7. līdz 23.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!