Foto: AP/Scanpix
Zviedru un norvēģu sportisti no valsts nesaņems papildus naudas prēmijas par Soču ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnītajām medaļām, vēsta ārvalstu mediji.

"Zviedrija nekad neizmaksā nekādus bonusus," portāls "svt.se" citē Zviedrijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētāju Stefanu Lindebergu. "Naudu, kas mums tiek piešķirta, izlietojam jaunajiem talantiem un olimpiešu sagatavošanai, tā ir mūsu misija. Ja saņemsim kādu sponsoru piedāvājumu, varam domāt par prēmiju izmaksu. Turklāt mums ir vairāki sportisti, kam ir personiskie sponsori."

Arī Norvēģijas olimpieši par saviem sasniegumiem nekādas valsts prēmijas nesaņems, taču pavisam bez atzinības viņi nepaliek.

"Mūsu uzvarētāji no valsts saņems precīzi nulli dolāru un nulli centu," norāda Norvēģijas Olimpiskās komitejas preses sekretārs Halvors Leja. "Taču mums ir stipendiju programma, kas sasaucas ar sportistu sasniegumiem. Kad Bartošs Pjaseckis Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudraba medaļu, viņš saņēma stipendiju 120 tūkstošu dolāru apmērā. Tas mūsu veids, kā novērtēt to sportistu progresu, kuriem ir salīdzinoši zemi ienākumi."

Vairumā pasaules valstu, arī Latvijā, olimpiešu panākumi parasti tiek novērtēti ar īpašām prēmijām, ko piešķir valsts vai attiecīgās pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!