Foto: Quartus

Jautājums. Man ir jautājums saistībā ar cistām. Man ir abās pusēs cistas, kuras ir tadas, kas izplešas, kad ir menstruācijas. Šobrīd esmu trešajā grūtniecības mēnesī, vēlos zināt, vai tās kaut kādā ziņā ietekmē manu grūtniecību?

Atbild veselības centra Quartus ginekoloģe Daiga Baranovska

Atbilde. Dažādas struktūras cistas grūtniecības laikā mēdz uzvesties dažādi - dažas samazinās un pat pavisam pazūd, dažas savos izmēros nemainās, dažas grūtniecības hormonu ietekmē sāk ievērojami palielināties. Ja cistas pazūd vai izmēros nemainās, bet nav lielas (līdz 6-8 cm), tās visdrīzāk grūtniecības gaitu nekā īpaši neiespaido. Taču, ja cista grūtniecības laikā sāk augt un savos izmēros ievērojami palielinās, tā var gan radīt sāpes, gan plīst, gan sagriezties, gan arī apgrūtināt dzemdību gaitu, tādēļ šādos gadījumos cistu grūtniecības laikā parasti operē.
Diemžēl reāli un objektīvi to, kā Jūsu esošās cistas ietekmēs grūtniecības gaitu, Jums varētu paskaidrot tikai tas ārsts, kas uzrauga Jūsu grūtniecību un cistas sonoskopiski kontrolē un redz izmaiņu dinamiku. Lielā mērā tas ir atkarīgs no cistas struktūras.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē. Atbildes uz jautājumiem steidzamā kārtā netiek sniegtas. Ārkārtas gadījumos vienmēr nepieciešams doties pie ārsta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!