Valdība izsludinājusi mājsēdi no 21. oktobra līdz 15. novembrim, tās laikā ieviešot virkni jaunu ierobežojumu Covid-19 izplatības samazināšanai. Par to, cik efektīvi šie ierobežojumi būs un vai ar tiem izdosies novērst slimnīcu pārslodzi, Andris Auzāns 22. oktobrī raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar matemātiskā Covid-19 izplatības prognožu modeļa autoriem epidemiologu Ņikitu Trojanski un fiziķi Aigaru Langinu.

Jau vēstīts, ka mājsēdes laikā ieviesti jauni ierobežojumi sabiedriskā transporta piepildījumam, kā arī atceltas biļešu atlaides, liegts strādāt veikaliem, kuros netirgo pirmās nepieciešamības preces, noteikta komendantstunda, pēc kuras iziet no mājas bez īpaša pamatojuma nedrīkst, pastiprināti pulcēšanās ierobežojumi.

Jaunie ierobežojumi pieņemti pēc tam, kad ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīdī ieviestie ierobežojumi izrādījās neefektīvi un nespēja samazināt vīrusa izplatību. Par to, ka tā būs, politiķus jau laikus bija brīdinājuši eksperti, tostarp Trojanskis.

Kā vēstīja žurnāls "Ir", Krīzes vadības padomē, kura tolaik diskusijās pavadīja vairāk nekā desmit stundas, Trojanskis ministriem rādījis formulu, kura izstrādāta, lai prognozētu Covid-19 izplatību pēc dažādiem valdības rīcības scenārijiem. Modelis neesot domāts nākotnes prognozēšanai, bet gan dažādu scenāriju salīdzināšanai. Lai izvairītos no katastrofas, kas strauji tuvojas Latvijas slimnīcām, eksperti ieteikuši valdībai izvēlēties daudz bargāku ierobežojumu scenāriju, nekā to, ko valdība beigu beigās izvēlējusies, prognozējot, ka tādējādi varētu tikt izglābts pat 5000 vairāk dzīvību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!