Foto: Renars Koris
Pēc šīs sarunas es ļoti gribēju, kaut man būtu laika mašīna un es varētu pārlēkt pāri nākamajiem 15-20 gadiem un paskatīties, kāda būs vīna pasaule tobrīd. Jo tagad notiek ļoti interesantas akcentu pārbīdes, un pilnīgi iespējams, ka nākotnes vīna galaktikā, kosmosa jēdzienos runājot, radīsies jauni pārmilži, bet citas zvaigznes izdzisīs.

Mani sarunas biedri ir starptautiski atzīti vīna eksperti, grāmatu autori un nozares viedie — Maikls Šusters un Endrū Džefords. Jūnijā abi bija ieradušies Rīgā uz ikgadējo Latvijas gada vīna konkursu, un, izmantojot iespēju, iztaujāju viņus par to, kādas izmaiņas vīna pasaulē ieviesa pēdējie divi gadi kovida zīmē, kādi ir viņu novērojumi un prognozes.

Sarunu sākām diezgan likumsakarīgi – ar to, kādas ir pandēmijas sekas vīna nozarē, un, man par izbrīnu, abi kungi par šo laiku runāja bez jebkādas traģisma pieskaņas. Jo vīna industrija, salīdzinot ar citām jomām, šos divus gadus pārlaidusi salīdzinoši mierīgi. Jā, pārdošanas apjomi kritās, bet teikt, ka viss apsīka, arī nevar. Cilvēki arī mājsēdē vēlējās savu ikdienu izkrāsot ar glāzi vīna pie vakariņām un pudeli šampanieša dzimšanas dienā.

Daudz aizraujošāka saruna kļuva tad, kad pieskārāmies tēmai par klimata pārmaiņām un dabas apstākļu ietekmi uz vīndaru darbu. Tur situācija un prognozes raisa daudz vairāk pārdomu, bet arī sola lielāku intrigu.

Kā zināms, vīna darīšana ir specifiska un smalka padarīšana, kad jāsakrīt ļoti daudziem faktoriem, lai taptu tas īstais vīns.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!