Foto: Shutterstock
Jau trešo pavasari Latvijas vīna pazinēju un cienītāju aprindās valda īpaši dzirkstošs noskaņojums, ko rada "Riga Wine & Champagne" festivāls. Populārākais no festivāla pasākumiem, "Burbuļu parāde", kurā interesentiem tiek piedāvāts izmēģināt un iepazīties ar izcilākajiem šampaniešiem un dzirkstošajiem vīniem, allaž ir izpārdots - kurš atteiksies no iespējas iemalkot 27 gadus vecu "De Vinoge Millessime", kas Latvijā nav pieejams, vai 200 eiro vērto "Louis Roederer Cristal 2006".

Šis festivāls nav tikai vīna degustācija "Nordea lielajā burbuļu parādē", vīna "precināšana" ar ēdienu "Ēd, dzer, balso" vakariņās vai galā vakariņas, kurās atnākušie mainās ar saviem iemīļotajiem šampaniešiem no savas "kolekcijas". Tās ir meistarklases un lekcijas, kurās pasaulē atzīti vīna eksperti iepazīstina ar izciliem šampanieša paraugiem, stāsta par jaunākajām tendencēm un atbild uz visneparastākajiem jautājumiem, jo dīvainu jautājumu par vīnu nav!

Tā portālam "Tasty.lv" radās izdevība aprunāties ar vienu no vadošajiem šampanieša un vīna ekspertiem pasaulē, portāla "Champagne Guide" autoru Pīteru Liemu (Peter Liem).

Jums šī ir otrā vizīte Latvijā pēc gada - Latvijas vīna cienītāji pa šo laiku ir mainījušies?

Diez vai, jo nemaz ne tik sen viesojos te pirmo reizi, taču jau toreiz mani ļoti pārsteidza šis "Riga Wine & Champagne" pasākums. Es neko nezināju par Latviju, par Rīgu, par jūsu vīna tirgu, pazinu tikai festivāla rīkotāju Aigaru Nordu, un pasākums bija ļoti interesants. Redzēju, ka cilvēki, kas to apmeklēja, ir ļoti aizrautīgi, ļoti ieinteresēti par vīnu un šampanieti. Lai arī šampanieša tirgus Latvijā ir ļoti neliels, salīdzinot ar citām valstīm, novēroju, ka šo dzērienu novērtē un cilvēki ir gatavi uzzināt par to vairāk.

Kad Aigars uzaicināja mani šogad atgriezties Rīgā, redzēju, ka festivāla programma ir patiešām iespaidīga, un "Burbuļu parāde" ir paredzēta grandioza, ar ļoti daudziem vīna darītājiem un dažādiem vīniem, kas ir ļoti interesanti. Tas man ļauj domāt, ka Rīgā šampanieti novērtē ļoti "veselīgi"!

Mūsu "Burbuļu parāde" ir unikāla?

Šāda vīnu degustēšana pasaulē ir ļoti izplatīta, bet šī, jāatzīst, ir ļoti plaša.

Vai ir iespējams "nepareizi" baudīt šampanieti?

Nē, nedomāju vis, jo šampanietis vairāk par visiem citiem vīniem ir saistīts ar baudu, prieku. Un vienīgais kritērijs ir - patīk vai nepatīk. Tas ir vissvarīgākais.

Kas jāzina par šampanieti - cilvēki ļoti bieži šai vārdā dēvē visus dzirkstošos vīnus. Svarīgi atcerēties, ka šampanietis nāk tikai un vienīgi no viena konkrēta Francijas reģiona - Šampaņas. Pārējie ir dzirkstošie vīni, un te nav runa par to, ka tie būtu sliktāki vai par kādu "sacensību", tas vienkārši nozīmē citāda rakstura vīnu. Šampaņas reģions ir ļoti īpašs un tas atsaucas uz vīnu - jūs varat izmantot to pašu vīna darīšanas metodi, tās pašas vīnogas, un rezultāts būs pavisam citāds!

Daudz kas atkarīgs arī no vīna baudītāja zināšanu un intereses līmeņa, cik izglītots jūs esat, cik tālu vēlaties šo pasauli izpētīt. Tā ir ļoti plaša, turklāt šodien kļuvusi vēl daudzveidīgāka nekā jebkad iepriekš. Man cilvēki mēdz vaicāt - kas ir jūsu mīļākais šampanietis? Tas ir tas pats, kas prasīt - kas ir tavs mīļākais ēdiens? Uz to nevar dot vienu atbildi, jo man garšo dažādas lietas. Viss atkarīgs no gadalaika, no mana noskaņojuma, kompānijas, no daudz dažādiem aspektiem. Tāpat šampanieti var piemeklēt katram brīdim citu. Arī to ir svarīgi atcerēties - šampanieši nav vienādi! Tie ir ļoti atšķirīgi. Un nav iespējams pateikt - šis ir mans mīļākais šampanietis, turpmāk es dzeršu tikai to!

Ar kādu vīnu Jūs ieteiktu sākt apgūt vīna pasaules nianses?

Atkal - ar šampanieti! To ir ļoti viegli baudīt, tajā ir burbuļi, kas visiem patīk un kas rada laimes un prieka atmosfēru. Šampanietim ir augsts skābuma līmenis, kas nozīmē, ka tas ir svaigs, dzīvīgs. Turklāt tam ir salīdzinoši zems alkohola līmenis.

Tāpat šampanietis lieliski sader ar ēdienu, par ko daudzi varbūt neiedomājas, jo ierasts šo vīnu baudīt svētkos, ballītēs vai kā aperitīvu.

Šampaņa Jums pašam ir kā otrās mājas?

Jā, es tur dzīvoju diezgan ilgu laiku un, lai arī tagad pamatā dzīvoju Ņujorkā, ik pa laikam aizbraucu uz Franciju.

Lai izprastu vīnu, ir svarīgi apmeklēt attiecīgo reģionu, redzēt vīna dārzus, vīna darītavas, vīna pagrabus, pagaršot, tikties ar darītājiem. Man kā profesionālim tas ir nepieciešams darbam, bet jebkuram vīna cienītājam tas būtu noderīgi un vērtīgi. Tas dod pieredzi, kas ļauj izprast šo dzērienu.

Vīns kā darbs - cik aizraujoši ir tas?

Es ar vīnu strādāju visu savu profesionālo dzīvi, kopš 21 gada vecuma. Viens ir skaidrs - vīna biznesā neiet strādāt naudas dēļ, tai ir jābūt kaislībai. Te grūti nopelnīt "lielo naudu", bet rakstīt par vīnu ir finansiāli vēl neizdevīgāk, taču es mīlu šo darbu, mīlu vīnu. Tas ir kaut kas īpašs, kad tu vari strādāt ar to, kas tev patīk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!