ASV kompānijas "Microsoft" vadītājs Bils Geitss trešdien prezentēja operacionālās sistēmas "Windows" jaunāko versiju "Windows XP". Preses konferencē žurnālistiem Sietlā Geitss paziņoja, ka "Windows XP" ir visnozīmīgākā "Windows" versija kopš "Windows 95" izlaides.

Iepazīstinot ar jauno sistēmu, kuras pārdošanu "Microsoft" plāno sākt 2001.gada otrajā pusē, Geitss vērsa uzmanību uz to, ka tā vienkāršos internetlietotāju iespējas izkopēt no globālā tīkla skaņu ierakstus, apstrādāt grafiskus failus, turklāt, pēc Geitsa vārdiem, "Windows XP" būs ātrāka nekā iepriekšējās "Windows" versijas.

Geitss pavēstīja, ka "Windows XP" izstrāde izmaksājusi vairāk nekā miljardu ASV dolāru (600 miljoni latu), pārsniedzot "Windows 2000" izmaksas. "Microsoft" vadītājs tomēr atteicās atklāt, par kādu cenu jaunā sistēma tiks pārdota.

Pēc analītiķu vārdiem, "Windows XP" veiksme būs lielā mērā atkarīga no tā, cik veiksmīgi attīstīsies personālo datoru tirgus kopumā.

"Salīdzinoši maz būs tādu patērētāju, kuri nekavējoties iegādāsies jaunu sistēmu, lai instalētu to savos datoros, tāpēc rodas jautājums, cik liels ir pieprasījums pēc šīs sistēmas?" sacīja "Merrill Lynch" analītiķis Henrijs Blodžets.

Viņš arī prognozēja, ka PC pārdošanas apjoms šogad būtiski saruks, īpaši, ja ASV ekonomika turpinās attīstīties gausos tempos.

Savukārt analītiķis Robs Enderle no kompānijas "Giga Information Systems" sacīja, ka "Microsoft" pašreizējā mārketinga stratēģija līdzinās tai, kāda tika izvērsta "Windows 95" izlaides laikā.

Tomēr, pēc speciālista vārdiem, kopš tā laika datortirgus ir krasi mainījies, un "Windows XP" realizāciju var negatīvi ietekmēt patērētāju tēriņu samazināšanās laikā, kad ASV ekonomikā attīstības tempi kļuvuši daudz lēnāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!