Foto: AP/Scanpix

88 gadu vecumā ASV otrdien miris datorpeles izgudrotājas Duglass Engelbarts, atsaucoties uz Kalifornijas Datoru vēstures muzeju, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Muzeju par Engelbarta nāvi informējusi izgudrotāja meita Kristīna. Sirmais kungs miris no nieru mazspējas, laikrakstam "New York Times" atklāja viņa sieva Karena.

Engelbarts bija viens no pirmajiem, kurš centās datortehnoloģija padarīt lietotājiem draudzīgas. Viņš pats ir norādījis, ka strādā pie "cilvēka intelekta paplašināšanas".

Datorpeli Engelbarts izgudroja sešdesmitajos gados, bet patentēja to 1970. gadā, informē "Sky News". Tajā laikā pele bija koka korpuss ar diviem metāla diskiem.

Plaši pieejama datorpele kļuva pēc 1984. gada, kad kompānija "Apple" laida klajā jauno "Macintosh" datoru. Engelbarta izgudrojums vēl bija tik agrīnā izplatības stadijā, ka nopelnīt lielu naudu izgudrotājam un viņa kolēģiem ar to neizdevās, norāda raidsabiedrība.

Pēc 17 gadiem beidzās izgudrojuma patents un datorpele kļuva par sabiedrības īpašumu. Kopš astoņdesmito gadu vidus ir pārdots vismaz miljards šo izstrādājumu.

Engelbarts ar kolēģiem ir strādājis arī pie agrīnu e-pasta, interneta un teksta apstrādes programmu izstrādes, piebilst "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!