Foto: Shutterstock
Nopirkt biļetes un izplānot ceļojumu ir viena lieta, taču pavisam cits stāsts ir kofera kārtošana – kuras mantas šoreiz tiks atstātas mājās, bet kuras dosies līdzi piedzīvojumā. Lai gan parasti ar rokas bagāžu vien cilvēki iztiek tikai nedēļas nogales ceļojumos, mantas iespējams sakārtot arī tā, lai to pietiktu pat nedēļai un divām. Panākumu atslēga slēpjas pārdomātā kārtošanā, un par to vairāk skaidrots portālā "Reader's Digest".

Vienalga, vai džemperis ir skaisti salocīts vai sarullēts – tas jebkurā gadījumā sver vienādi. Tas nozīmē, ka, arī pārdomāti kārtojot mantas koferī, uzmanīgi jāseko līdzi tā svaram. Katrai aviokompānijai ir ne tikai atšķirīgs bagāžas maksimālais iespējamais svars un izmēri, bet arī vienību skaits – kamēr viena piedāvā ar mazo koferi lidmašīnā ņemt līdzi arī pleca vai muguras somu, citās par šo opciju ir jāpiemaksā.

Portālā "Reader's Digest" ceļotāja Nadīne Džolija Kortnija apraksta ceļošanu ar vienu izmēriem atbilstošu koferīti un pleca somu. Viņa vēstī, ka svarīgi izvēlēties pēc iespējas labāko koferi – šajā gadījumā tas ir ļoti viegls, viegli manevrējams (piemēram, ar 360 grādu ritentiņiem, izvairoties no vilkšanas aiz muguras), kā arī ar vairākiem nodalījumiem, kurus nepieciešamības gadījumā izņemt.

Viens no veidiem, kā neapjukt mantu virpulī, ir tās likt dažādu izmēru "paciņās", piemēram, vienā kurpes, bet citā – drēbes vai kosmētiku. Tas palīdz daudz vieglāk orientēties savās mantās, kā arī nepieciešamības gadījumā skaidri zināt, kura paciņa ņemama laukā.

Lai arī cik vilinoša varētu šķist doma ņemt līdzi visas skaistākās kurpes katrai dzīves situācijai, ļoti iespējams, ceļojumā pietiks ar divām vien. Piemēram, ar augstpapēžu kurpēm pa pilsētu ekskursijās būs grūti staigāt, bet laiviņas ir gana klasisks variants, kas piestāv arī vakara tērpiem. Ja zini, ka galamērķī būs vajadzīga biezāka jaka, nebaidies to vilkt uzreiz mugurā – tā lidmašīnā var noderēt arī kā spilvens vai sega, tādējādi neaizņemot vietu somā. Ja biezākos un smagākos apģērbus velc uzreiz, pārliecinies, ka zem drēbēm izvēlēts kāds brīvāks un plānāks krekls.

Foto: Shutterstock

Apģērbu kombinācijas jāplāno, vēl atrodoties mājās. Cilvēki bieži vien paņem daudz lieku drēbju tikai tāpēc, ka neizdomā, kā tās sakomplektēt. No vienām biksēm un svārkiem, kā arī diviem krekliem jau sanāk četras dažādas tērpu kombinācijas, tādēļ šādi iespējams samazināt drēbju daudzumu līdz minimumam.

Drēbes, kurām var pielikt zīmīti – "varbūt uzvilkšu", noteikti jāatstāj mājas. Katrai situācijai, kas ceļojuma laikā plānota, piemēram, vakariņām restorānā vai pārgājienam kalnos, drēbes jāizvēlas, nesperot kāju pāri mājas slieksnim.

Kortnija norāda, ka nevajadzīgi daudz vietas šādos ceļojumos tiek atvēlēts higiēnas precēm un skaistumkopšanas lietām. Nereti šī iemesla dēļ – lai paņemtu līdzi savu mīļāko šampūnu vai dušas želeju, kuru tilpums pārsniedz rokas bagāžās atļautos, tiek iegādāta nododamā bagāža, taču tas ir absolūti lieki. Ceļotāja norāda, ka mini versijas ir tieši tas, kas nepieciešams nedēļas vai divu ceļojumam. Dažādus bezmaksas paraudziņus un mazos trauciņus ieteicams krāt visu cauru gadu – tāpat veikalos iespējams iegādāties pat nelielu tilpumu pudelītes skaistumkopšanas produktiem.

Tāpat der atcerēties veco, labo teicienu – drēbes jāliek nevis vienu otrai virsū, bet gan jārullē. Šādā veidā tiek ne tikai ieekonomēta vieta, bet arī gūta pārliecība, ka blūzes un citi smalki materiāli nesaburzīsies.

Runājot par somiņu, kas tiek ņemta kā otra bagāžas vienība, Kortnija iesaka izvēlēties tādu, kas varētu būt piemērota gan pludmales dienai, gan arī gana labi izskatīties, dodoties uz bāru vai kādu ēstuvi. Starp citu, mūsdienās ražotāji klientiem piedāvā arī somas, kurās iekšā ir vēl viena somiņa, un šādos ceļojumos šāds variants var būt pat ļoti noderīgs.

Tāpat šī ir īstā reize, kad grāmatas ar biezajiem vākiem atstāt guļam plauktos. Labākais variants ir grāmatas lejupielādēt datorā vai planšetē, kas jebkurā gadījumā tiks ņemta līdzi ceļojumā, bet, ja tomēr vēlies lasāmvielu reāli turēt rokās, tā vietā izvēlies žurnālus vai grāmatas mīkstos vākos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!