Foto: Privātais arhīvs

Dānija, saskaņā ar statistiku, ir otrā laimīgākā valsts pasaulē. Pagājušā gada jūlijā uz divām nedēļām ar ģimeni no rīdziniekiem pārtapām par kopenhāgeniešiem – devāmies padzīvoties dāņu laimē. Katru dienu, vizinoties ar velosipēdiem, atklājām un izbaudījām pilsētu: dažādās apkaimes, ēkas, spēļu laukumus, peldvietas, atsevišķus muzejus un torņus, un labi sakārtoto velo infrastruktūru.

Kopenhāgena 2023. gadā nominēta par Pasaules arhitektūras galvaspilsētu. Atsaucoties uz Starptautiskās arhitektu savienības("International Union of Architects") prezidenta Tomasa Voniera vārdiem "šī ir iespēja parastiem cilvēkiem (domāts ne arhitektūras profesionāļiem – aut.) un pasaules līderiem ieraudzīt laba dizaina vērtību ikdienas dzīvē". Es gan teiktu, ka šāda iespēja ir jebkurā brīdī, bet šogad Kopenhāgenai pievērsta pasaules uzmanība, lai dotos tur baudīt visu lielisko, ko kopenhāgenieši piedzīvo ikdienā: patīkami tīru, tajā pašā laikā atbrīvojošu un rotaļīgu vidi, labi sakārtotu visa veida transporta infrastruktūru (auto, velosipēdu, ūdens ceļu, sabiedriskā transporta un citu), interesantas dažādos laikos būvētas ēkas, īpaši izceļot stilīgās mūsdienās tapušās, un visa vecuma cilvēkiem piemērotu, ērtu, daudzveidīgu un artistisku publisko ārtelpu – pilsētas peldvietas ar koka dēļu segumiem, dažādos bērnu spēļu laukumus, parkus, skatu platformas un citas vietas.

Kopenhāgena dārdzības ziņā ierindojas augstajā 10. vietā starp visām citām Eiropas pilsētām. To zinot, braucienā devāmies attiecīgi sagatavojušies.

No Rīgas ar auto braucām līdz Klaipēdai, tālāk ar prāmi pāri jūrai. Līdzi ņēmām savus velosipēdus (velo turētājs pie auto), īrējām nelielu dzīvokli kādā Kopenhāgenas privātmājā ar dārzu un pārsvarā ēdām "mājās gatavotus" ēdienus, piknikojot parkos vai citviet. Ēdieni pārsvarā tika gatavoti no Rīgā un Klaipēdā iegādātiem pārtikas produktiem (produkti bija salādēti auto jumta kastē). Uz vietas naudu tērējām ieejas biļetēm muzejos un saldējumam.

Ja dodies uz Kopenhāgenu, uzsvaru liekot uz arhitektūras apskati, lejupielādē Dānijas Arhitektūras centra piedāvāto lietotni DAC app, kur atradīsi karti ar ievērojamiem arhitektūras objektiem un to aprakstiem, kā arī ieteikumiem, ko vislabāk apskatīt konkrētajā gadalaikā un citu noderīgu informāciju par arhitektūras aktualitātēm pilsētā. Uz Dānijas Arhitektūras centra izstādēm droši var doties ar bērniem – visos stāvos paredzēta izzinoša spēlēšanās. Ja patīk skriet un ir tam laiks – arhitektūru var skatīties, izskrienot DAC sagatavotu maršrutu.

Foto: Privātais arhīvs

Dānija ir vējaina ziemeļu puslodes zeme, tāpēc turp labāk doties vasarā, lai maksimāli varētu izbaudīt Kopenhāgenas brīnišķīgās iespējas, kombinējot iekštelpās un pilsētvidē pavadāmo laiku.
Ar maziem bērniem forši ceļot ir iespējams, tikai apdomīgi jāsaplāno lietas un jāatrod sev pašiem labākie iespējamie apstākļi.

Skati fotogaleriju un komentāros lasi par redzētajiem iespaidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!