Foto: Shutterstock
Ja dodoties iepazīt Latviju vai atpūšoties pie dabas nebūsi gana piesardzīgs, var nākties iekulties kādā nelāgā situācijā vai pat radīt atpūtniekiem vajadzību lūgt medicīnisko palīdzību. Kā rīkoties un kā no šādām situācijām izvairīties, "Tūrisma Gids" vaicāja padomu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD).

Ja negadījums notiek mazāk zināmā vietā vai kaut kur pie dabas, nereti cilvēkiem ir grūti izstāstīt, kur tieši nelaime ir notikusi. Taču precīzas adreses vai orientieru nosaukšana dispečeram ir ļoti svarīga, lai mediķi nezaudētu tik vērtīgās minūtes, kas svarīgas dzīvību glābšanā, pa mežiem un laukiem maldoties, meklējot cietušo. "Par laimi, mūsdienās dzīvi atvieglo dažādas lietotnes – aicinām ikvienu jau šodien savā telefonā lejupielādēt lietotni "eVeselībasPunkts". Ar tās palīdzību var piezvanīt uz ārkārtas tālruni 113, un, vienlaikus ar zvanu, dispečers saņems zvanītāja atrašanās vietas koordinātes. Tāpat savu atrašanās vietu kartē un koordinātes lietotnē redzēs arī zvanītājs, un vajadzības gadījumā tās varēs nosaukt dispečeram," pastāstīja NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Freimane.

Tāpat ceļojot, īpaši atpūšoties vairākas dienas, jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti, skaidro Freimane. Zālēm pietiekamā daudzumā noteikti jābūt līdzi tiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu (cukura diabēts, astma u.c.) vai tiem, kuriem mēdz būt alerģiska reakcija (kukaiņu dzēlieni, pārtikas produkti u.c.). Ceļojot un atpūšoties noderēs arī plāksteri, pretsāpju tabletes un medikamenti vēdergraizēm, jo nekad jau nevaram zināt, vai un kad mūs piemeklēs kāda veselības liksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!