Foto: Shutterstock
Melošana ir slikta. Tas, protams, visiem ir skaidrs jau kopš bērnu dienām, tomēr dažās situācijās vienkārši un nevainīgi meli var palīdzēt izvairīties no nepatikšanām, apkrāpšanas, pazemojuma vai kādas citas nepatīkamas situācijas. Ceļotājiem un īpaši ceļotājām der iegaumēt dažas vienkāršas frāzes, kas, lai arī nebūs patiesas, palīdzēs ceļot droši un ērti.

"Nē, es te neesmu pirmoreiz"

Šie meli var tikt lietoti dažādās situācijās, lai izvairītos no visu veidu nepatīkamas pieredzes. Piemēram, iekāpjot taksometrā lidostā. Šoferis, ja vien mācēs angliski, visticamāk, pajautās, vai šajā vietā esat pirmo reizi. Lai arī var šķist kārdinoši atbildēt apstiprinoši un uzzināt ko jaunu par pilsētu un valsti no vietējo skatupunkta, šajā situācijā to labāk nedarīt, iesaka portāls studenttravel.about.com. Nereti gadās, ka taksisti šādās reizēs nerīkojas godīgi, izved tūristus plašā, bet pilnīgi nevajadzīgā izbraucienā pa pilsētu un vēlāk pieprasa dubultu samaksu. Savukārt, ja šoferis domās, ka esiet šajā vietā jau bijis, visticamāk, viņš vedīs jūs tieši uz vajadzīgo vietu, lieki nelīkumojot.

Diemžēl šie meli var noderēt arī citās situācijās komunikācijā ar vietējiem, kas var izmantot jūsu nepieredzējuša ceļotāja nezināšanu, lai apkrāptu, jo sakot, ka esiet šajā vietā pirmo reizi, būtībā atklājat, ka nezināt, kur kas atrodas, kā viss pilsētā notiek un daudz ko citu, tādēļ esat viegls mērķis krāpniekiem.

Foto: Shutterstock

"Jā, man ir puisis"

Šie meli parasti visnoderīgākie ir sievietēm, kas ceļo vienas, lai tiktu vaļā no negribētas uzmanības. Ja puisis uzmācas bārā un neliek mierā, sakiet viņam, ka jums ir nopietnas attiecības. Vislabāk, paņemiet līdzi ceļojumā fotogrāfiju, kur esat redzama ar kādu vīrieti, ko šādās reizēs parādīt, lai padarītu melus ticamus un vieglāk izvairītos no sarežģītas situācijas un pazemojuma, iesaka portāls Smartertravel.com.

"Piedodiet, nevaru atcerēties savas viesnīcas nosaukumu"

Šie ir meli, kas noderēs līdzīgā situācijā kā iepriekš aprakstītā, kā arī citās, kad kāds izrāda par jums nedaudz pārspīlētu interesi. Lai velti neriskētu, nesniedziet uzmācīgiem un ziņkārīgiem, nejauši sastaptiem cilvēkiem pārāk daudz informācijas par sevi. Šādā situācijā variet tēlot muļķīti – izliecieties, ka neatceraties, kā sauc vietu, kur esat apmetušies, bet vienkārši aptuveni aprakstiet vietas izskatu. Jūs noteikti negribat, lai kāds pilnīgi svešs cilvēks zina precīzu jūsu adresi.

"Es nerunāt angliski!"

Dažās pasaules malās var sastapt tiešām ļoti uzbāzīgus cilvēkus. Lai tiktu laukā no situācijas, kad jums nepārtraukti kaut ko piedāvā, piemēram, iegādāties vai apspriest, vieglākais veids ir pateikt, ka nerunājat ne vārda angliski, tādēļ viņus galīgi nesaprotat. Šādi iegūsiet sev vairāk brīvības un mazāk nepatīkamas ceļošanas pieredzes.

"Es ceļoju kopā ar draugu"

Lai cik arī tas nebūtu nepatīkami, bet statistika rāda, ka ceļotāji, kas apskata pasauli vieni, tiek apkrāpti un apcelti biežāk nekā citu tipu ceļotāji, raksta studenttravel.about.com. Arī dažādi nepatīkami tipi viņiem uzbāžas daudz biežāk, un, lai cik arī pašpārliecināts par savām spējām esat, reizēm labāk vienkārši izvairīties no nepatīkamām vai neērtām situācijām, kad negribas pārāk daudz par sevi stāstīt, vienkārši samelojot. Pieredzējuši ceļotāji šādā situācijā iesaka vienkārši teikt, ka ceļojat kopā ar draugu, vienkārši esat izlēmuši dienu pavadīt atsevišķi, lai atklātu sevi interesējošās lietas. Tad krāpniekiem un citiem nejaukiem ļaudīm nešķitīsiet tik viegls mērķis, īpaši tas attiecas uz sievietēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!