Foto: Vida Press
Britu fotogrāfs Aleks Konahs nesen devies uz Turkmenistānu, lai iemūžinātu slaveno gāzes krāteri, ko vietējie dēvē arī par Elles vārtiem, jo tas deg jau vairāk nekā 46 gadus. Neparastais objekts atrodas Karakuma tuksnesī, aptuveni 300 kilometrus no valsts galvaspilsētas Ašgabatas. Tas radies, kad padomju laikos strādniekiem urbšanas darbu laikā iegruvusi zeme, atklājot lielu dabasgāzes kabatu, kas aizdedzināta.
Foto: Vida Press

Karakums ir tuksnesis Centrālajā Āzijā un aizņem apmēram 70 procentus no Turkmenistānas teritorijas. Šī teritorija ir bagāta ar dažādiem derīgajiem izrakteņiem, tostarp – dabasgāzi. 1971. gadā, kad strādnieki ieurbušies gāzes krāterī un pastāvējušas bažas, ka tās izplūšana piesārņos apkārtni un saindēs tuvējā Darvazas ciema 350 pastāvīgos iedzīvotājus, tika nolemts gāzi aizdedzināt, raksta "Vida Press". Strādnieki domājuši, ka dažu dienu laikā gāze izdegs, bet izrādījās, ka šī resursa krājumi tuksneša dzīlēs ir ļoti daudz, un tā deg vēl joprojām, radot milzīgu karstumu, kas sasniedz pat 1000 grādus pēc Celsija. Turklāt arī urbšanas tehnika, kas izraisīja zemes nogruvumu un gāzes izplūdi, tika pamesta krāterī, raksta "Atlasobscura".

Foto: Vida Press

Krātera platums ir gandrīz 70 metri, bet dziļums ap 30 metriem. Interesanti, ka, par spīti šausmīgajam nosaukumam, Elles vārti kļuvuši par vienu no populārākajiem Turkmenistānas apskates objektiem.

61 gadu vecais fotogrāfs stāsta, ka uz Turkmenistānu devies pēc draugu ielūguma un šīs ciemošanās laikā viņš nolēmis apskatīt arī neparasto objektu. "Mūs brīdināja, lai neejam pārāk tuvu krātera malai, tāpēc jutu nelielu satraukumu, uzņemot šīs fotogrāfijas, bet gribēju iemūžināt šīs vietas dramatismu," fotogrāfs stāstīja "Vida Press". Viņaprāt, šīs vietas iesauka tai ļoti piestāv, jo liesmas, garaiņi un karstums, kas nāk no degošajām zemes dzīlēm tuksnesī, tiešām esot biedējoši.

Naktī krātera liesmas var redzēt pat no divu kilometru attāluma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!