Foto: Shutterstock
Pavasaris Čehijā ir īpaši daiļš – plaukstoši augļu koki pils dārzos, saules staru pielietas kafejnīcu terases un ziediem izklāti pilsētas parki. Apmeklējot Čehiju šajā pavasarī, īpaša vērība jāpievērš pilīm, kuras pa garo ziemas sezonu ir sarūpējušas daudzus pārsteigumus, vēsta Tūrisma aģentūra "CzechTourism".

Prāgas pils


Prāgas pils šogad piedāvā iespēju apskatīt iepriekš apmeklētājiem nepieejamās pils telpas. Šobrīd ikviens var ieskatīties telpās, kurām ir liela nozīme Čehijas vēsturē, piemēram Sv. Vita katedrālē un Baltās Lauvas ordeņa muzeja reprezentatīvajās telpās. Muzeja ekspozīcijā var apskatīt arī mēbeles no Čehijas prezidenta Vāclava Havela biroja.

Šobrīd apmeklētājiem iespēja apskatīt arī vecās pils telpas, kas iekārtotas romānikas un gotikas stilā, kā arī karaļa Vladislava II Jagellona zāli un veco parlamenta zāli, kur atrodas Čehijas kroņa dārgakmeņu kopijas. Apmeklētāji var aplūkot arī viduslaiku karaļa troni, pastaigāties pa Karalisko dārzu un Dienvidu dārzu, ieiet oranžērijā un vīna dārzā, vai apmeklēt piekūnu kopēja māju; tiks atklāts arī briežu aizsarggrāvis – zaļa oāze pie Prāgas pils.

Renesanses pils Telčā


Pēc daudziem gadiem renesanses pils Telčā, Visočinas apgabalā, kas kopā ar pilsētas vēsturisko centru iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, atvērs savus vārtus apmeklētājiem. No aprīļa beigām būs iespējams apmeklēt pēdējo pils īpašnieku dzīvojamās telpas, bet no jūlija vidus arī lieliskās renesanses laika zāles, noslēpumainos pils pazemes labirintus, dārzu un pagalmu. Pils gidi aicinās ielūkoties arī vietās, kuras iepriekš apmeklētājiem nebija pieejamas, piemēram, pils virtuvē vai alus darītavā.

Karlšteinas pils


Viens no gada lielākajiem notikumiem būs slavenās Karlšteinas pils, kas atrodas netālu no Prāgas, renovācijas darbu pabeigšana. Pils pagrabos atradīsies pastāvīgā ekspozīcija, kas iepazīstinās ar pils būvniecības vēsturi, kā arī vīna darīšanai veltīta izstāde. Kārlšteinas pilī tiks atvērts arī apmeklētāju centrs, gotiskais pagrabs, kultūras pasākumu zāle un atpūtas vietas. Šogad tiks atjaunots arī dārzs pils dienvidu daļā.

Kunetices pils

Arī Kunetices kalna viduslaiku pilī gaidāmi jaunumi. Pirmo reizi vēsturē apmeklētājiem tiks atvērts ziemeļu spārns. Pils apskate ir lieliska iespēja iepazīt viduslaiku muižnieku dzīvi. Ekskursijas laikā var apskatīt pagrabu ar arheoloģiskajiem izrakumiem, bruņinieku zāli, ieroču zāli, medību ekspozīciju un torni. Turklāt maijā tiks atvērta arī Sv. Katrīnas no Aleksandrijas kapela, no kuras terases paveras iespaidīgs skats uz Elbas upes apkārtni un Pardubices pilsētu.

Kromeržīžas arhibīskapa pils


Šogad arī arhibīskapa pils Kromeržīžā, kuras dārzi iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, atkal būs atvērta apmeklētājiem. Ieteicams apskatīt ne tikai atjaunoto Seima zāli, bet arī gleznu galeriju ar 85 slavenu Eiropas gleznotāju, piemēram Ticiāna, van Deika, Lūkasa Krānaha Vecāko, oriģināldarbiem. Pirmo reizi pēc 300 gadiem tiks atvērti Dzirnavu vārti, kas savieno arhibīskapa pils vasaras apartamentus ar Sv. Maurīcija baznīcas presbiteriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!