Foto: Shutterstock
Atklāt Krakovas šarmu un aizraujošo dzīvesstilu var, apmeklējot tās muzejus un mākslas galerijas, baudot brīnišķīgo ēdienu un varbūt arī kādu stiprāku graķīti, dodoties uz literārajiem festivāliem un vietējiem grāmatu veikaliem, kā arī arvien atrodot jaunus pagrabstāvu bārus. "Lonely Planet" iepazīstina ar vietējo iedzīvotāju romantisko dzīves ritmu un iecienītākajām vietām, kas ļauj izbaudīt īstu Austrumeiropas šarmu Polijā.

Eimija Hornsbija (Amy Hornsby), kura Krakovā dzīvo jau divus gadus, stāsta par pilsētas ikdienas ritmu, skaistākajiem arhitektūras objektiem, kolorītākajiem restorāniem un interesantākajām kultūras vietām, ko obligāti jāapmeklē.

Arhitektūra pilsētas centrā

Pirmkārt, Krakova ir slavena ar savu unikālo arhitektūru. Pastaigājoties pa pilsētas centru, var apskatīt vairākas baznīcas, piemēram, iespaidīgo Sv. Annas baznīcu vai savdabīgo Sv. Adalberta baznīcu.

Apmeklējot pilsētas galveno laukumu, noteikti jādodas ekskursijā uz Rātsnama torni, no kura paveras brīnišķīgs skats uz apkārtni. Turpat var apskatīt arī Auduma zāli. Pēc tam kafejnīcā "Szał" ātri var nobaudīt kādu dzērienu un tālāk doties fotografēties pie Igora Mitoraja skulptūras "Eros Bendato". Pēc garākas pastaigas pilsētas centrā, izgaršot vietējos poļu ēdienu jādodas uz bāru "Tomasza".

Naktsdzīve Krakovā

Vietējie iedzīvotāji iecienījuši tā saucamo ebreju kvartu "Kazimierz" (titulbildē), kur vairākos populāros bāros var sasildīties ar aromātisko degvīnu. Savukārt "Plac Nowy" ir neliels laukums, kas burtiski pārpildīts ar bāriem, tostarp "Alchemia" un "Mechanoff".


Laukuma centrā ir apļveida ēka, kurā tiek pasniegtas "zapiekanki" – bagetes ar pildījumu, kas nu jau kļuvušas par tradicionālu ēdienu pēc ballītēm. Tāpat vietējie labprāt dodas uz "Oliwa Pub", kur vienmēr skan izcila mūzika, un "La Habana", kas piedāvā sajust Dienvidamerikas auru.

Izdevīgas maltītes


Nekad nekļūdīsies, ja dosies ātri nobaudīt "pierogi" vai "gołąbki" – pildīto kāpostu tīteņus, ko pasniedz kolorītas poļu panes. Vietējie iedzīvotāji un tūristi nespēj pretoties arī neticami gardajām kartupeļu pankūkām ar gulašu, kuras pasniedz "Smakołyki". Šeit var ne vien baudīt zemas cenas un gardus ēdienus, bet arī brīnišķīgu skatu uz Jagelona universitāti.

Vietējie atklāj vēl vienu izdevīgu maltīšu vietu – "Gospoda Koko", kur par nepilniem trīs eiro jeb 14 zlotiem var baudīt zupu un otro ēdienu.

View this post on Instagram

A post shared by Eva (@eva___7)

Kultūras pasākumi


Krakovā noteikti jāapmeklē daudzās mākslas galerijas un, protams, iespaidīgo Mākslas pili, kurai ir gan ārkārtīgi skaista arhitektūra, gan fantastiska galerija, ko var apmeklēt par ļoti draudzīgām cenām. Ja ir vēlme apskatīt laikmetīgo mākslu, tad turpat aiz stūra atrodas "Bunkier Sztuki" ("Mākslas bunkurs").

Krakovā notiek arī daudzi ikgadēji festivāli, kuros tiek cildināta māksla, piemēram, Krakovas filmu festivāls, Miloša festivāls un "Etiuda & Anima".

Savukārt "Massolit Books & Cafe" piedāvā iespēju gan panašķoties ar gardiem desertiem, gan pavadīt laiku intīmā atmosfērā. Turklāt šeit regulāri notiek interesanti pasākumi.

Ārpus pilsētas


Kad vietējie nogurst no pilsētas burzmas, viņi kāpj autobusā un dodas un tuvējo Ojkovu vai Zakopani. Aptuveni 40 minūšu braucienā atrodas Ojkovas nacionālais parks, ko vislabāk baudīt rudens sākumā, kad lapas sāk iekrāsoties koši sārtos toņos. Nedaudz tālāk no Krakovas ir slavenais atpūtas un slēpošanas kūrorts Zakopane, kas ir ideāls nedēļas nogales galamērķis, lai nodotos garām pastaigām, poļu ēdieniem un Tatru kalniem.

View this post on Instagram

A post shared by KD (@kasia_k_d)

Vasara Krakovā


Lai maksimāli izmantotu vasaru, vietējie pat kino skatās ārā. Siltos vasaras vakaros noteikti jāapmeklē kino seansi Vāveles pilī, forumā "Przestrzenia", iepretim galerijai "Krakówska" vai uz kinoteātra "Agrafka" jumta. Bet parkā "Planty" var izbaudīt mierīgu vasaras atpūtu, gulšņājot zālājā un lasot grāmatu. Vietējie gan uzskata, ka īsta Krakovas vasara nevar iztikt bez garas rindas pēc gardākā saldējuma pilsētā "Lody Tradycyjne".

Lietainā dienā


Savukārt lietainās dienās visi dodas uz kinoteātriem: "ARS", "Pod Baranami" vai "Kijów", tajos var izvēlēties kādu no lielākajiem sezonas grāvējiem vai vecu kulta filmu, kuras joprojām tiek rādītas. Tāpat lietainu dienu var pavadīt Nacionālajā muzejā, kas atrodas Majas ielā. Muzejs slavens ar tajā izstādīto Leonardo Da Vinči gleznu "Dāma ar ermīnu".

View this post on Instagram

A post shared by Alexandra (@astar.art)

Iepirkšanās tradīcijas


Īpašu kolorītu Krakovai piešķir lietoto preču veikali, kurus vietēji sauc par "tania odzież". Tie ir izkaisīti pa visu pilsētu un allaž spēj pārsteigt ar preču klāstu. Bet svētdienās krāmu tirgus "Hala Targowa" tiek piepildīts ar visdažādākajām lietām, sākot no vinila platēm un beidzot ar rotaļlietām, veciem komiksiem un juvelierizstrādājumiem. "Stary Kleparz" ir populārs vietējo produktu, kā arī virtuves priekšmetu, apģērbu un aksesuāru tirgus.

View this post on Instagram

A post shared by Martyna (@tysia_to_ja_)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!