Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Daugavpils ir Latvijas otra lielākā pilsēta un Austrumlatvijas metropole. Pilsētas simboli ir 19. gadsimtā būvētais cietoksnis un Baznīcu kalns. Daudz esam dzirdējuši par Marka Rotko mākslas centru, Skrošu rūpnīcu un sinagogu, bet ko vēl apskatīt Daugavpilī? Lai pilsētas apmeklējums būtu vēl interesantāks, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras pārstāve Anna Burlakova stāsta, kādi ir nozares jaunumi pilsētā šogad.

Daugavpils atrodas Daugavas krastos 232 kilometru attālumā no galvaspilsētas Rīgas. Pilsēta vairākkārt ir mainījusi savu nosaukumu: Dinaburga (1275), Borisogļebska (1656-1667), Dvinska (1893-1920), nosaukumu Daugavpils ieguvusi tikai no 1920. gada.

Mūsdienās Daugavpils ir Austrumlatvijas kultūras un izglītības centrs. "Visit Daugavpils" mājaslapā teikts, ka pilsētu sauc arī par Eiropas sadraudzības minimodeli, jo vēsturiski Daugavpils ir izveidojusies kā multinacionāla pilsēta. Daudznacionālā kultūra atspoguļojas arhitektūrā, mākslā, sadzīves tradīcijās.

Daugavpilī ir iespēja atpūsties, apskatīt vēsturiskas vietas un kultūrvēsturiskus objektus un uz nebēdu izvizināties jaunajos tramvajos. Turpinājumā – 2022. gada jaunumi pilsētā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Nikolaja vārti – durvis pagātnē – vēsturiskā ekspozīcija cietoksnī

Foto: Publicitātes attēli


Pilsētas vispievilcīgākā vieta un viens no veiksmīgākajiem paraugiem, kur izdevies rast kompromisu starp seno un jauno, ir tās vēsturiskais centrs. Daugavpils cietoksnis ir izcila fortifikācijas būve, kuru apbrīno gan pašmāju, gan ārvalstu ceļotāji. Tā kopplatība ir lielāka par 150 hektāriem. Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19. gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs.

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs aicina interesentus apskatīt ekspozīciju, kas ir izvietota Nikolaja vārtos – "Nikolaja vārti – durvis pagātnē". Ekspozīcijā iekļauti padomju armijas formastērpi, cietokšņa plāni, vēsturisko ķieģeļu un apdares elementu kolekcija, vēsturiskie civilo ēku un nocietinājumu logi, durvis un daudz kas cits.

Daugavpils cietoksnī bija uzbūvēti četri vārti, bet tieši Nikolaja vārti atšķīrās no pārējiem ar savu unikālo ārējo izskatu un sānu telpu esamību. Senākajos laikos sānu telpas tika izmantotas kā sardzes telpas un īslaicīga ieslodzījuma kameras, taču mūsdienās tika atrasts jauns pielietojums. Jau vairākus gadus vārtos ir izvietots suvenīru veikals un Sikspārņu centrs, un tagad arī jauna vēsturiskā ekspozīcija ar lielo artefaktu daudzumu.

Daugavpils cietokšņa promenāde


Foto: Publicitātes attēli

Daugavpils cietokšņa apkaimē var doties pastaigā pa jauno dambja promenādi gar Daugavas upes krastu. Tā stiepjas no dzelzceļa tilta līdz bijušajam futbola stadionam. Promenādes kopējais garums ir gandrīz viens kilometrs. Jaunajā promenādē ir uzstādītas cietas dzelzsbetona konstrukcijas, soliņi, krasta nocietinājumi un kāpnes, kas ved pie upes, kā arī ierīkots velosipēdistu celiņš un uzstādīts Daugavpils cietokšņa makets.

Foto: Publicitātes attēli

Pērnā gada oktobrī novada laikraksts "Latgales Laiks" rakstīja, ka jaunā promenāde kļūs par labu papildinājumu gan esošajai infrastruktūrai gar Daugavas upi, gan visam Daugavpils cietokšņa tūrisma kompleksam kopumā. Šie un citi darbi ļaus paplašināt Daugavpils cietokšņa tūrisma piedāvājumu, sekmējot tūristu plūsmas pieaugumu nākotnē.

Laikraksts minēja, ka cietokšņa krastmalas izbūve tiek veikta projektā "Kultūras mantojuma objekta publiskās ārtelpas attīstības un pieejamības veicināšana tūrisma pakalpojumu daudzveidošanai Daugavpils pilsētā". Lielāko daļu promenādes izbūvei nepieciešamā finansējuma nodrošina Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Daugavpils cietoksnī jauna konferenču zāle


Foto: Publicitātes attēli

Daugavpils cietoksnis, kas ir īsta arhitektūras pērle, ir pēdējais bastionu tipa cietoksnis pasaulē un unikāls valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis. Te sākusi darboties "Konferenču zāle 13". Šī vieta ir piemērota gan vietēja, gan starptautiska mēroga konferencēm, semināriem un citiem korporatīviem pasākumiem.

Foto: Publicitātes attēli

Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras pārstāve stāsta, ka "Konferenču zāle 13" ir ērta daudzfunkcionāla telpa, tās atmosfēra noteikti iedvesmos jaunām idejām un risinājumiem. Konferenču zālē ir uzstādīts kondicionieris, kā arī ir pieejams liels televizors, kuru var izmantot prezentāciju, video, attēlu un citu materiālu demonstrēšanai. Apmeklētāju rīcībā ir pilnībā aprīkota virtuve. Pirms ieejas zālē atrodas terase ar atpūtas zonu. Sēdvietu izkārtojumu ir iespējams viegli pielāgot pasākuma vajadzībām un cilvēku skaitam. Zālē var ērti izvietoties ap 33 personām.

Plašāka informācija par konferenču zāli apskatāma šeit.

Ekskursija ar elektrobusu pa Daugavpils ievērojamākajām vietām


Foto: Publicitātes attēli

Pirmā pasaules kara muzeja "Pie komendanta" veidotāji piedāvā ekskursijas pa Daugavpili ar elektrobusu. Pieejami trīs dažādi ekskursiju maršruti: pilsētas vēsturiskais centrs, Daugavpils cietoksnis un Baznīcu kalns. Braucot noteiktā maršrutā, ikviens interesents tiks iepazīstināts ar interesantākajiem un skaistākajiem pilsētas objektiem un vēsturi. Vienlaicīgi ekskursijā var doties septiņi pasažieri.

Transporta priekšrocība ir tā, ka ar šo mazgabarīta mašīnu ir iespējams apskatīt tās vietas, kuras parasti neapmeklē tūristi. Tas ir ideāli piemērots gan vecāka gadagājuma cilvēkiem, gan arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ekskursija ir piemērota arī tiem ceļotājiem, kuru brīvais laiks ir ierobežots, bet ir vēlme ieraudzīt pēc iespējas vairāk. Ekskursijas tiek piedāvātas latviešu un krievu valodā.

Mūzikas skvērs Esplanādes atpūtas parkā


Foto: Publicitātes attēli

Esplanādes atpūtas parkā izveidots mūzikas skvērs, kurā ikviens var kļūt par liecinieku tam, kā dzimst mūzika un arī pats radīt skaistu melodiju.

Mūzikas skvēra centrālā tēma ir mūzikas skaņas pilsētas vidē. Tas ir ļoti simboliski, jo skvērs atrodas tieši pretī Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolai, kas dibināta gandrīz pirms 100 gadiem. Mūzikas skvērā brīvdabā izvietoti 10 dažādi muzikāli vides objekti, kas ļauj gan dzirdēt, gan arī sajust mūziku tās dažādākajās izpausmēs, – bungas, ksilofons, cauruļu zvani un citi. Pie instrumentiem novietoti nošu raksti, kas palīdzēs nospēlēt pasaulē pazīstamos skaņdarbus.

Jauns tramvaja maršruts Nr.4 “Maizes kombināts – Stacija – Maizes kombināts”


Ja Daugavpilī vēlies izbaudīt pilsētas īpašo ritmu, tad noteikti jāizbrauc cauri pilsētai ar tramvaju. Šobrīd Daugavpilī ir četri tramvaju maršruti.

24. janvārī Daugavpilī tika atklāts jauns tramvaja maršruts Nr.4 "Maizes kombināts – Stacija – Maizes kombināts". Tūrisma aģentūras pārstāve "Tūrisma Gidam" skaidro, ka jaunajam maršrutam ir 16 pieturas: Maizes kombināts – Lokomotīvju depo – A.Pumpura iela – Aglonas iela – Jātnieku iela – Arodu iela – Ventspils iela – Baznīcu kalns – Pilsētas poliklīnika – Cietokšņa iela – Vienības iela – Universitāte – Vienības nams – Tirgus – Alejas iela – Stacija.

Tramvajs kursē reizi stundā un dienā veiks 15 reisus abos virzienos. Braukšanas maksa vienam braucienam – 50 centi, maksāt var skaidrā naudā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!