Lietuva pirms Ziemassvētkiem ir pārtapusi par īstu ziemas paradīzi. Veikalu skatlogus, pilsētu māju fasādes un laukumus rotā brīnišķīgas dekorācijas, bet uguntiņas liesmo ik uz stūra. Svētku atmosfēru var sajust gan apmeklējot gaismas festivālus, gan dodies apskatīt majestātiskās Ziemassvētku eglītes. Lietuvas nacionālā tūrisma attīstības aģentūra "Lithuania Travel" apkopo septiņas aizraujošākās aktivitātes, kuras ikvienā raisīs svētku sajūtu.

Ziemassvētku eglītes


Ziemassvētku eglītes iedegšana vienmēr iezīmē sākumu Ziemassvētku gaidīšanai. Turklāt Lietuvas galvaspilsētas Viļņas Ziemassvētku egle šogad veltīta ne vien ziemas saulgriežiem, bet arī nākamgad gaidāmajai 700 gadu jubilejai. 25 metrus augsto dzimšanas dienas torti rotā 700 svecītes, eglīšu bumbas un aptuveni 10 kilometrus garas gaismas virtenes. Pat ja tai neizdosies iegūt skaistākās eglītes titulu Eiropā, tā vismaz ar vērienu uzsāks Viļņas jubilejas svinības.

Ne mazāk interesanta ir arī otrās lielākās pilsētas Kauņas Ziemassvētku egle, kura veltīta Lietuvas kultūrai. Iedvesmojoties no lietuviešu mākslinieka, komponista un abstraktās mākslas aizsācēja Mikaloja Konstantīna Čurļoņa (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis) darba, Kauņas Ziemassvētku eglīte ir izrotāta ar neskaitāmām zelta zvaigznēm, kas atgādina mākslinieka gleznās bieži sastopamās karalienes.

Slidotava bijušajā cietumā


Šogad Viļņas slidotava tika atklāta telpā, kas bieži vien tiek uzskatīta par vienu no veiksmīgākajiem piemēriem, kā ēku ar sarežģītu vēsturi var pārvērst radošā un jēgpilnā kultūrtelpā. Gadsimtu vecais Lukišķu cietums šobrīd ir kļuvis apr daudzfunkcionālu kultūras un pasākumu telpu, ko vērts apmeklēt visos gadalaikos. Šoziem kompleksa pagalmā ierīkota plaša slidotava. Jautra noskaņa un kafejnīcas, no kurām plūst kārdinoša smarža, kā arī dažādi pasākumi priecēs ikvienu, kurš vēlas izbaudīt ziemas priekus.

Gaismas festivāls Viļņā


Starp neskaitāmiem svētku pasākumiem izceļas ikgadējais Viļņas gaismas festivāls, kas pārvērtīs vecpilsētu un pilsētas centru eklektiskā izstādē. No 25. līdz 28. janvārim Viļņas ielās un laukumos virmos laikmetīgas gaismas instalācijas, kas apvienos vēsturisko arhitektūru ar laikmetīgo mākslu.

Gaismas ceļojums botāniskajā dārzā


Viļņas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks "Gaismas festivāla" turpinājums. Teju 200 hektārus plašais botāniskais dārzs vasaras sezonā apmeklētājus preicē ar plašiem ziedu laukiem, savukārt ziemā tajā uzplaukst neona gaismas. Botāniskajā dārzā varēs apskatīt dažādas skulptūras, kā arī būs iespēja gūt aizraujošu audiālu pieredzi. Divus kilometrus garais gaismas ceļš aicina ikvienu baudīt krāsu un skaņu daudzveidību.

Abstraktās mākslas pasaule


Lai sasildītos gada aukstākajā laikā, var apmeklēt virtuālās realitātes filmu "Angelų takais", kas ir guvusi prestižas nacionālas un straptautiskas balvas. Filma godina Čurļoņa daiļradi, iepazīstinot skatītājus ar 60 gleznotāja darbiem. Turklāt filmu papildina ļoti īpašs skaņu celiņš, kas radīts, sapludinot Čurļoņa un Mindauga Urbaiša mūziku. 25 minūšu garais ceļojums pa eņģeļu takām apmeklētājus aizkustinājusi līdz asarām.

Sasildies 1957. gada kafejnīcā


Pēc vairāku desmitgažu pārtraukuma ciemos aicina leģendārā Viļņas kafejnīca "Rotonda". Tā ir apaļas formas kafejnīca, kura atrodas Gedimina torņa kalna pakājē. Pirmo reizi kafejnīca tika atklāta 1957. gadā. Šeit savu brīvo laiku pavadīja studenti un mākslinieki, malkojot kafiju un baudot gardu saldējumu. Par nožēlu, dažādu vēstursiku notikumu dēļ kafejnīca tika aizvērta. Taču no šī gada tā ir no jauna atdzimusi un atkal priecē savus apmeklētājus.

Svētku laternas


Viens no lielākajiem brīvdabas etnogrāfiskajiem muzejiem Eiropā – Lietuvas Brīvdabas muzejs Rumšišķēs, Ziemassvētku laikā kļuvis par laternu festivāla mājvietu. Mirdzoši ziedi un zivis, maģiski koki un dzērves, kas darinātas no papīra un zīda ir vien daži piemēri, ko var apskatīt brīnišķīgajā parkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!