Foto: Vida Press
Norvēģijā pavisam drīz tiks atklāts unikāls restorāns, kas atradīsies zem ūdens. It kā jau ar to nebūtu gana, tas būs pirmais Eiropā un vislielākais pasaulē, ziņo CNN.

Konstrukcija, kas piekrastē tika būvēta aptuveni sešus mēnešus, Ziemeļjūrā iegremdēta 2018. gada jūlijā. Darbi notiek tik raiti, ka jau šobrīd pilnā sparā rit telpu iekārtošana. Kā plānots, restorāns savas durvis interesentiem vērs vaļā 2019. gada septembrī.

Restorānā ar nosaukumu "Under", kas tiešā tulkojumā nozīmē "zem", varēs ietilpt 100 viesi. CNN skaidro, ka telpas stiepsies 500 kvadrātmetru plašumā un būs iekārtotas trīs stāvos. No tiem pavērsies brīnišķīga ainava, ko piedāvās 11 metrus plašais logs. Ja būs laiks pavērot uzmanīgāk, noteikti sanāks ieraudzīt arī kādu roni vai citu jūras iemītnieku. Kas būtiski, šis logs aprīkots arī ar īpašu gaismu gan no iekšpuses, gan ārpuses, lai iespaidīgais skats rotātu ēdamzonu arī ziemā un vakaros. Tas bijis svarīgs priekšnoteikums, pretējā gadījumā nāktos raudzīties vien uz savu atspulgu stiklā.

Foto: Vida Press

Pie restorāna tapšanas atbildīgs uzņēmums "Snøhetta", kas slavens ar vairākiem darbiem pasaulē – tostarp Oslo operas namu, kā arī Taimskvēra renovāciju Ņujorkā.

Kā min veidotāji, būve ir gana sarežģīta, un īpašas galvassāpes sagādājis gan spiediens, gan vējš un viļņi. Lai izbēgtu no nevēlamiem starpgadījumiem un būtu pārliecināti par drošību, zemūdens ēka tika īpaši nostiprināta. Betona nocietinājumi ir pusmetru biezi, bet logu biezums sasniedz 30 centimetrus. Tiesa, bija iespēja restorānu būvēt tuvāk krastam, tomēr tieši šis izaicinājums un īstā jūras dzīve ir tas, kas pēc veidotāju domām padara restorānu tik īpašu.

Ko tad apskatīt, ja ceļi aizveduši uz troļļu zemi? Idejas ceļojuma maršrutiem un padomus meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!