Polipela (Pollepel) salas nosaukums holandiešu valodā nozīmē "koka kauss", tomēr pastāv arī versija, ka tas radies no teikas par jaunu meiteni vārdā Pollija Pella, kas it kā iekritusi upē un pieķērusies pie ledus gabala, ar ko nonākusi uz salas, kur viņu izglābis mīļotais, ko viņa vēlāk apprecējusi.

Uz šīs salas 20. gadsimta pašā sākumā viens no amerikāņu sapņa īstenotājiem, veiksmīgs ieroču biznesa īpašnieks ar skotu saknēm Frānsiss Banermans uzcēlis savu pili un munīcijas noliktavu, kas gan vēlāk uzsprāgusi, un tagad tur vērojamas vien iespaidīgas drupas, ko ceļotāji var arī apskatīt.

Sala atrodas aptuveni 80 kilometru attālumā no Ņujorkas, Hudzonas upē, 300 metrus no tās austrumu krasta. Saliņa nav liela, bet klinšaina un slēpj vienu no apkārtnes neparastākajām celtnēm – spocīgo Banermena pili, kas nu jau pārvēršas drupās, teikts "Thevintagenews".


Saliņa tika atklāta, kad pirmie holandiešu ieceļotāji pa Hudzonas upi ieradās līdz tagadējai Ņujorkai (toreiz nosauktai par Jaunamsterdamu). ASV Neatkarības kara laikā sala cieta, bet vēlāk ģenerālis Džordžs Vašingtons it kā bija plānojis tajā izveidot militāro cietumu, tomēr nav nekādu pierādījumu, ka šie plāni būtu īstenojušies.

Vairāk nekā pusgadsimtu vēlāk Skotijā piedzima Frānsiss Banermans VI (Francis Bannerman VI), kura vārdā nosaukta pils uz salas. 1854. gadā, kad zēnam bija trīs gadi, viņš kopā ar vecākiem pārcēlās uz ASV. Viņi apmetušies Bruklinā un uzsākuši ar armijas apgādi saistītu biznesu. Kā izrādījās, šis bizness bijis ļoti labi izplānots un īstā laikā uzsākts, jo Pilsoņu kara laikā viņiem izdevās veiksmīgi attīstīties, bet 1897. gadā uzņēmums saņēma valsts pasūtījumu, lai apģērbtu brīvprātīgos Spāņu amerikāņu karā (tas sākās pēc Kubas cīņas par neatkarību no Spānijas 1895. gada februārī). Šajā laikā Banermaniem izdevās milzīga apjoma darījums – pirms Spānijas armijas evakuācijas no Kubas viņi nopirka ieročus no Spānijas valdības, kā arī iegādājās 90 procentus no kara trofeju ieročiem, ko ASV bija ieguvusi šajā karā un pārdeva izsolē. Par tiem tika sastādīts 300 lapaspuses biezs, ilustrēts katalogs, kas vēlāk kļuva par vienu no militāro senlietu kolekcionāru dārgumu apkopojumiem.

Salu Banermani iegādājās 1900. gada novembrī, kā vietu noliktavai, jo bizness strauji attīstījās un noliktava Ņujorkā vairs nebija pietiekami liela un droša 30 miljonus ASV dolāru vērtajam munīcijas un ieroču arsenālam. 1901. gadā tur sāka būvēt milzīgu noliktavu. Pats Banermans izplānoja un zīmēja tās projektu, bet arhitektiem bijis ļauts vien nedaudz to pielabot. Lielā ēka bija paredzēta kā noliktava, bet kalna galā Banermans uzbūvēja nedaudz mazāku pili, kam bija jākalpo kā rezidencei. Pils, kas labi redzama arī no upes puses kalpojusi kā milzu reklāma veiksmīgajam biznesam. Uz sienas, kas vērsta uz Hudzonas pusi rietumos, vēl tagad redzams milzīgs uzraksts "Bannerman's Island Arsenal".

Vērienīgo celtniecību uz salas pārtrauca 1918. gadā, kad vecais Baermans nomira, bet 1920. gada augustā 200 tonnas ar šaujampulveri un citām sprāgstvielām noliktavā eksplodēja, iznīcinot daļu no kompleksa. Tāpat 20. gadsimta sākumā valsts un federālā likumdošana ieviesa stingrākus noteikumus, kas samazināja Banermana iespējas tirgot ieročus civiliedzīvotājiem un bizness sācis iet uz leju.

Bet, kad 1950. gada vētrā nogrima kuģis "Pollepel", kas piegādāja visu nepieciešamo salai, milzu noliktava, pils un arī pati sala tika pamestas. 1967. gadā ēkas nopirka Ņujorkas štats. Un jau nākamajā gadā tika atklāta iespēja tūristiem turp doties ekskursijās. Bet 1969. gadā ugunsgrēks izpostīja arsenāla ēku, iznīcinot jumtu, grīdas un durvis. Kopš tā laika sala teorētiski bija slēgta apmeklētājiem, bet vandaļus tas neaizturēja.

Pils arī pašlaik ir Ņujorkas štata Parku, rekreācijas un vēstures saglabāšanas biroja īpašums, bet to pārsvarā veido drupas, kas kritušas par upuri vandalismam. Daudz kur mētājas pils mūra fragmenti, turklāt atlūzas no sienām un torņiem, kas kādu iemeslu dēļ bijušas tuvu ūdenim, tagad paisuma laikā ieskalotas ūdenī un būtiski apgrūtina piekļūšanu salai.

Tomēr, pateicoties nodibinātajam Banermana pils trasta fondam, nesen atkal atjaunota iespēja doties uz šo vietu ekskursijā. Tām iepriekš jāpiesakās internetā, un tad ar nelielām pasažieru laivām iespējams nokļūt uz salas, ko var izstaigāt gida pavadībā. Ekskursija pieaugušajiem maksā 35 ASV dolārus (31 eiro).

Savukārt katru trešo sestdienu no maija līdz oktobrim spokaino Banermana salu iespējams apskatīt kopā ar vēstures entuziastiem, kas labprāt atbildēs uz visiem jautājumiem par salu, teikts fonda mājaslapā. Turklāt ekskursijā ietilpst arī neliels Ņujorkas talantīgo mūziķu koncerts. Ieteicams līdzi ņemt arī ko garšīgu piknikam uz salas. Šī ekskursija pieaugušajiem tāpat izmaksā 35 dolārus, bet bērniem 30. Vairāk informācijas: www.bannermancastle.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!