Foto: Mārcis Kalniņš, celojumupiezimes.lv
Pirmajā mirklī šķiet, ka šī ir parasta pilsētiņa, tomēr tā nebūt nav. Tajā kaut kā trūkst, un tie ir iedzīvotāji.

Piramidu 1910. gadā dibināja zviedri, bet 1927. gadā tā tika pārdota PSRS. 53 gadus šeit aktīvi darbojās ogļu raktuvju kompānija "Arktikugol", pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados šeit pulcējot aptuveni tūkstots iedzīvotāju. Taču laiki mainījās un vairāku sakarību rezultātā uzņēmums savu darbu šeit beidza 1998. gada 1. aprīlī.


Tagad pilsētā, kura savu vārdu guvusi, pateicoties kādam tuvumā esošam kalnam, vienīgās dzīvās radības ir kaijas, polārlapsas, bet retāk – polārlāči. Gluži kā daudzas pamestas vietas, arī šī spoku pilsēta izpelnījusies tūristu atzinību – Piramidā vasarā var nokļūt ar laivu, bet ziemā ar sniega motociklu.
Foto: Mārcis Kalniņš, celojumupiezimes.lv

Piramidas apmeklējums ir savdabīga pieredze un to pat var salīdzināt ar iekāpšanu laika mašīnā. Ēkas ir ļoti labi saglabājušās, turklāt īpatnēju atmosfēru piešķir arī it kā steigā pamestās lietas – tasītes uz galdiem, pie sienām piestiprināti avīžu izgriezumi un slēpes koridoros.

Foto: Mārcis Kalniņš, celojumupiezimes.lv

Kā skaidrots "Visit Svalbar", šobrīd spoku pilsētā mitinās astoņi cilvēki, kas uzpasē pilsētu, strādā viesnīcā, kā arī piedāvā gida pakalpojumus, turklāt tumšajos ziemas mēnešos šis skaits tiek samazināts uz pusi.

Foto: Mārcis Kalniņš, celojumupiezimes.lv
Piramidā nesen pabijis arī ceļotājs Mārcis Kalniņš, kurš piekrita ar saviem foto mirkļiem no šīs spoku pilsētas padalīties arī ar "Tūrisma Gida" lasītājiem. Citus Mārča Kalniņa piedzīvojumus un ceļojumu aprakstus lasi blogā "Ceļojumu piezīmes", kā arī seko "Instagram" un "Facebook".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!