Foto: Publicitātes foto
Būsim godīgi, mums, pieaugušajiem, zoodārzi patīk tikpat ļoti kā bērniem. Nu, kā var nepatikt žirafu lielās, brūnās acis vai jaukie kareivīgie surikati. Tradicionāli zoodārzos cilvēki vēro dzīvniekus cauri stiepļu žogiem, taču pasaulē ir arī tādi zoo, kuros ar dzīvniekiem var tikties "aci pret aci" un pat nakšņot. "Delfi ceļojumi" apkopojis pasaules interesantākos zoo, kuros jums garlaikoties patiešām nenāksies.

Londonas zoodārzs

Foto: Publicitātes foto

Londonas zoodārzs ir pasaules vecākais publiskais zoodārzs, kas sākotnēji, 1828. gadā tika atvērts zinātniskās pētniecības nolūkos. Jau 1847. gadā tas tika atvērts plašākai publikai un tieši te tika izveidots pasaules pirmais serpentārijs, akvārijs un insektārijs. Šobrīd Londonas zoo mīt 16 tūkstoši dzīvās radības. Starp "parastajiem" dzīvniekiem te aplūkojami vombati, rozā baloži, okapi, pingvīnu draiskulībām var sekot kā virs ūdens, tā arī zem tā, bet akvārijā mīt jūras zirdziņi un dažādas eksotiskas zivju sugas.

Prāgas zoodārzs

Foto: DELFI

Prāgas zoodārzs atrodas Trojas parkā un tajā mīt vairāk, kā 100 dažādu sugu dzīvnieki, no kuriem lielākā daļa ir reti un aizsargājami, piemēram, gigantiskais bruņurupucis, Ķīnas aligators un Usūrijas tīģeris. Te ir trošu pacēlājs, klintis, ūdens tilpnes un slēgti un atvērti paviljoni. Interesantākais ir "Indonēzijas paviljons", kurā valda tropu džungļu atmosfēra un no terases var vērot gibonus, orangutānus, varānus un citus dzīvniekus. Kā jau Čehijā, arī zoodārzā ir alus restorāns, pa kuru mierīgi un cēli pastaigājas pīles.

Sandjego zoodārzs

Foto: LETA

Sandjego zoodārzs ir viens no pasaules lielākajiem zoo, kurā 3700 dzīvniekiem radītas pēc iespējas dabiskajai videi līdzīgas mājvietas. Te mīt Ķīnas pandas, Austrālijas koalas, Āfrikas šimpanzes un pat ziemeļu baltie lāči te par dzīvi itin nemaz nesūdzas. Zoodārzu var apskatīt ne tikai staigājot kājām un braucot apskates ekskursijā ar auto, bet arī no gaisa – lidojot virs zoo ar gaisa balonu vai braucot pa gaisa trošu ceļu. Vasarās Sandjego zoodārzs atvērts visu diennakti.

Bali zoodārzs

Foto: Rigazoo.lv

Bali ir privāts zoodārzs, kurš darbojas tikai 11. gadu. Te ir iespēja apskatīt pašus mazākos pasaulē – Sumatras baltos tīģerus, kazuārus un, protams, varānus un drakonus. Apmeklētājiem tiek ļauts glaudīt un turēt rokās miermīlīgos dzīvniekus un reptiļus, pabarot krokodilus un instruktoru uzraudzībā staigāt pa mūsu "Meža kaķa" līdzinieci.

Animal Kingdom Orlando

Foto: DELFI

Ranua zoo Lapzemē

Foto: AFP/Scanpix

Pasaules vistālāk ziemeļos esošais zooparks ir Ranua zoo Lapzemē. Te mīt gandrīz 60 sugu dažādi ziemeļu dzīvnieki – baltie lāči, lūši, aļņi, dažādas čūskas un putni. Putni brīvi pastaigājas pa zoo teritoriju vai mitinās putnu būrīšos augstu kokos. Ziemassvētku laikā zoo iemirdzas tūkstošiem lampiņas, iemītniekiem pievienojas dzīvnieku ledusskulptūras un biežs viesis ir arī Ziemassvētku vecītis.

Jeruzalemes Bībeles zoodārzs

Foto: AP/Scanpix

Jeruzalemes Bībeles zoodārzs atrodas skaistā vietā – te ir gan zaļas pļavas, gan ezeri, gan ūdenskritumi. Zoo apskatāmi vairāk kā 200 dzīvnieku un putnu pārstāvji, tai skaitā arī pingvīnu akvārijs. Bībeles zoodārzā regulāri notiek koncerti un tiek demonstrētas filmas par dabu un dzīvniekiem. Tā kā zoo ir gana plašs, apmeklētājiem ir iespēja izmantot zoo vilcienu, bet dažiem laimīgajiem – doties izjādē ziloņa mugurā.

Stīva Irvina zoodārzs Austrālijā

Foto: DELFI

"Krokodilu mednieka" Stīva Irvina vārdā nosauktais zoodārzs Austrālijā atzīts par labāko un interesantāko tūristu galamērķi Austrālijā. Te dzīvo vairāk, kā 1000 dzīvnieki, no kuriem lielākā daļa ir unikālās Austrālijas faunas pārstāvji. Stīva Irvina zoodārzs ir vienīgais zoo Austrālijā, kurā jūs varēsiet vērot unikālu krokodilu šovu.

Chiang Mai Taizemē

Foto: Reuters/Scanpix

Chiang Mai ir lielākais un populārākais Taizemes zoodārzs, ko dibinājis amerikāņu policists, kurš uz Taizemi bijis nosūtīts apmācīt tajiešu robežsargus. Te mīt 106 sugu dzīvnieki, 31 sugas reptiļi un 257 dažādu sugu putni. Zoodārza "zvaigznes" ir pandu pāris, kas dzīvo ar 6 vebkamerām aprīkotā stikla paviljonā. Zoodārzā ir arī zoo bērnudārzs, atpūtas zona pie ezera ar kempinga vietām, tāpēc, ja ir vēlēšanās, jūs te varat arī nakšņot.

Berlīnes zoodārzs

Foto: LETA

Bez Berlīnes zoodārza neviens lielāko un interesantāko zoodārzu saraksts nav iedomājams. Kaut arī Otrā Pasaules kara laikā zoo tika gandrīz pilnībā iznīcināts, šodien te dzīvo gandrīz 17 500 dzīvnieki – ziloņi, degunradži, lauvas, gorillas, pingvīni – praktiski visi dzīvnieki, kurus jūs varat un pat nevarat iedomāties. Tā kā katru gadu slaveno Berlīnes zoodārzu apmeklē gandrīz 3 miljoni cilvēki, tas kļuvis par vienu no nozīmīgākajām Berlīnes tūrisma vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!