Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē, 6. maijā, Lietuvas Pakrojas muižā tiks atklāts Pavasara ziedu festivāls, kas ir lielākais Ziemeļeiropā. Šā gada festivāls ir jau otrais, un tas atgriežas ar vēl lielāku ziedu skaitu nekā pērn. Viesus sagaidīs krāšņo ziedu pārbagātība ar vairāk nekā 250 dažādām puķu šķirnēm, Lietuvas labāko pūtēju un jaukto instrumentu orķestru priekšnesumi un daudzas citas unikālās muižas izklaides.

Jau 2021. gada rudenī muižas floristi sadarbībā ar Nīderlandes pavasara puķu audzētājiem selekcionēja un muižas teritorijā iestādīja vairāk nekā 250 šķirnes tulpju un citus pavasara ziedus: narcises, hiacintes, krokusus un citus. Šogad Pakrojas muižas iespaidīgo 10 hektāru lielo teritoriju rotās vismaz pieci miljoni pavasara sīpolpuķu ziedu. Īpaša uzmanība festivālā tiek veltīta ne vien krāsu gammai un izsmalcinātiem ainavu ornamentiem, bet arī ziedu augstumiem un to ziedēšanas periodam.

Šogad ziedu mīļotājus festivālā pārsteigs brīvdabas ziedu izstāde. Šim nolūkam atvēlētajā teritorijā būs iespējams ne vien apbrīnot pavasara ziedus, bet arī iegādāties sev tīkamo puķu sīpolus.

Festivālā pavasara atdzimšanu varēs baudīt ne vien ar acīm, bet arī ar ausīm. Katru sestdienu un svētdienu festivāla laikā apmeklētājus sagaidīs arī pacilājoša orķestru mūzika. Īpašu noskaņu radīs Lietuvas labākie pūtēju un jaukto instrumentu orķestri, svinīgi maršējot un izpildot visu laiku skaistākos skaņdarbus. Katru festivāla sestdienu viesus priecēs arī klasiskās mūzikas koncerti – šeit uzstāsies Čiurlioņa kvartets, Raimondas Butvila un Aleksandrs Palejs, kā arī paredzēts īpašs vakars ar komponistu Giedriusu Kuprevičiusu un operas solistu Jurģi Jarašiusu.

Festivāla laikā muižā būs iespēja aizceļot pagātnē un piedzīvot īstu 19. gadsimta muižas dzīvi: darbosies amatnieku manufaktūras, ziedu restorāni, notiks ziediem veltītās ekskursijas, alus darītavā brūvēs alu, bet spirta rūpnīcā destilēs pasaulē godalgotas garšas, parfimērs gatavos smaržīgākās eļļas no pirmajiem ziediem, dāmas vārēs ietērpties antīkās kleitās, ripos karietes, muižas mehāniķi brauks ar Barona kolekcijas automašīnām. Zinātkārākajiem viesiem būs unikāla iespēja redzēt īstu 19. gadsimta muižas ārsta kabinetu un viņa slepeno hobiju – panoptiku, kurā pats fon der Ropu personīgais ārsts bija uzkrājis iespaidīgu dīvainību kolekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!