Foto: Signe Sniedze
No 18. līdz 22. jūnijam Rīgas kalnos - Dzegužkalnā, Torņakalnā, Grīziņkalnā, Āgenskalnā un Čiekurkalnā - ieskandinās Līgo svētkus ar dziesmām dejām un rotaļām, portālu "Delfi" informēja Austras biedrības pārstāve Inese Muižniece.

Austras biedrība ik gadu rīko ielīgošanas pasākumus, lai kopā ar folkloras draugiem un pētniekiem ielūkotos saulgriežu svinēšanas tradīcijās, popularizētu tās sabiedrībā un ģimenēs, - lai uzturētu tradīciju un nodotu to no paaudzes paaudzē. "Līgosim kopā – dziedāsim, mācīsimies līgotnes, iesim rotaļās un lēksim jautrus dančus! Sajutīsim latviešu kultūras saknes un iegriezīsim saules spēku sevī! Gatavosimies Jāņiem, ielīgojot dižākos Rīgas kalnus, lai pēc tam katram būtu latvisks Jāņu vakars arī savā ģimenes lokā!" aicina pasākumu rīkotāja Sniedze.

Līgo svētku nedēļa Rīgā skan bagātīgi – katru vakaru kādā no Rīgas kalniem būs iespēja latviešu tradīciju lietpratēju vadībā apgūt saulgriežu dziesmas, rotaļas un rituālus, norāda Sniedze.

Pirmdien, 18. jūnijā, pulksten 18 ikviens aicināts pulcēties Dzegužkalna parkā, kur ielīgošanu un lustīgu iedancošanu vadīs Ilga Reizniece, Ieva Bērziņa, Valdis Putniņš, Rīgas Danču klubs un folkloras kopa "Zvīgzna".

Otrdien, 19. jūnijā, pulksten 19 līgotnes skanēs Torņakalnā – Jāņa Akuratere un Ojāra Vācieša muzeju dārzos, kur ielīgošanu vadīs kolorītais folkloras un tautas tradīciju zinātāju pāris – Iveta un Vidvuds Medeņi.

Trešdien, 20. jūnijā, pulksten 19 lieli un mazi līgotāji aicināti Grīziņkalna parka virsotnē, kur ar Jāņu tradīcijām iepazīstinās Ieva Bērziņa, folkloras kopas "Krulla", "Ciguzis", "Zvīgzna" un Rīgas Danču kluba dejotāji.

Ceturtdien, 21. jūnijā, pulksten 19 Ilmāra Pumpura vadībā notiks Āgenskalna ielīgošana Eduarda Smiļģa muzeja dārzā kopā ar kapelu "Hāgenskalna muzikanti" un folkloras kopu "Dandari".

Nedēļas noslēgumā, piektdien, 22. jūnijā, pulksten 19 skanēs arī Čiekurkalns, kur Gustava Zemgala gatves un Gaujas ielas krustojumā ielīgošanu vadīs Jānis Feldmanis un kapela "Teikas muzikanti".

Ieeja pasākumos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!