Foto: Shutterstock
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ciklā "Piedzīvojums Ziemeļgaujā" aicina jau uz ceturto pasākumu, kas notiks 21. septembrī un tā laikā dabas draugi varēs doties pārgājienā pa Cirgaļu iekšzemes kāpu masīvu Valkas novadā, pastāstīja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Cirgaļu iekšzemes kāpu masīvs ir viens no lielākajiem šādiem veidojumiem Latvijā un pārgājiena laikā kopā ar zinošu vides gidu varēs iepazīt Ziemeļgaujas mežu biotopus, uzzināt par medņu riesta liegumiem, kā arī balto ķērpju mežiem. Būs arī iespēja mācīties orientēties mežā pēc topogrāfiskajām kartēm, saprast, kā lasīt augstumlīknes un atpazīt tām atbilstošās reljefa formas dabā.

Pārgājiens sāksies pulksten 10 pie Cirgaļu skatu torņa Valkas novada Zvārtavas pagastā, un tas vīsies apļveida maršrutā apmēram 15 kilometru garumā. Dalība ir bez maksas, bet vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 26361362 vai uz e-pastu ruta.zepa@daba.gov.lv. Nepieciešams pastaigai dabā un laika apstākļiem piemērots apģērbs un uzkodas pusdienām.

Pasākumu cikla "Piedzīvojums Ziemeļgaujā" noslēgumā novembrī notiks Lašu nārsta vērošanas pārgājiens gar Vecpalsas upi.

Aizsargājamo ainavu apvidus "Ziemeļgauja" ietver teritoriju gar Gaujas upi apmēram 140 kilometru garumā no Apes novada līdz pat Valmierai. Ziemeļgaujas ielejai raksturīga ļoti liela ainavas dažādība ar ievērojamu biotopu un sugu daudzveidību. Šeit Gauja ir dabiska un neregulēta, ar plašu vecupju sistēmu, botāniski vērtīgām pļavām, veciem jauktiem un lapkoku mežiem. Visā šajā teritorijā sastopami unikāli, mazpārveidoti, vietām vēl arvien tradicionāli apsaimniekoti biotopi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!