Foto: Publicitātes foto
Neskatoties uz to, ka ziema vēl nav gatava doties pelnītā atpūtā, tuvojas Lielā diena jeb pavasara saulgrieži. Vairākās vietās Rīgā 18. martā norisināsies daudzveidīgi pasākumi par godu šim notikumam – būs gan dziesmas, gan dejas, gan dažādas senas latviešu tradīcijas.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz pavasarīgu Lielās dienas sagaidīšanu 18. martā no pulksten 12 līdz 16. Lielā diena jeb pavasara saulgrieži ir laiks, kad daba un cilvēki svin gaismas uzvaru pār tumsu un diena kļūst garāka jeb lielāka par nakti.

No pulksten 13 līdz 15 pavasara svinētājus ar Lielās dienas tradīcijām un paražām iepazīstinās folkloras draugu kopa "Skandinieki". Kopas vadībā tiks veikti dažādi svētku rituāli, skaļi gavilēts putnu kalnā, iesvētītas un koši pušķotas šūpoles, kā arī skanēs dziesmas un varēs doties jestrās rotaļās un spēlēs.

Pavasara sākumu Brīvdabas muzejā lieli un mazi varēs arī atzīmēt ar šūpošanos īpašajās Lielās dienas šūpolēs un olu krāsošanu, kā arī mērošanos spēkiem koka un vistu olu ripināšanā. Olas tradicionāli uzskata par saules, dzīvības un auglības simbolu, un pavasara gaidās tām ir īpaša loma. Tradīcija vēsta, ka pēc kārtīgas olu krāsošanas un kaujām vasara būs auglīga un mājās ienāks svētība.

Foto: Publicitātes foto

Aktīvākie svētku viesi, ko olu kaujas un augstā šūpošanās vēl nebūs nokausējusi, varēs izspēlēt senās lauku spēles kopā ar Aldoni Baldiņu un vizināties zirdziņa mugurā.

Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus rituālajai dedzināšanai, krāsainus dzīparus šūpoļu rotāšanai, olas darbnīcām, ēšanai un kaujām, kā arī pūpolu zarus pašu, radu un draugu veselībai.

Ieejas maksa skolēniem ir 0,70 eiro, pilna laika studentiem un pensionāriem ir 1,40 eiro, bet pieaugušajiem - divi eiro. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas. Ģimenes biļete (1 līdz 2 pieaugušie + 1 līdz 4 bērni līdz 18 gadu vecumam) ir četri eiro.

Foto: Publicitātes foto

Turpretī jau no sešiem rītā saullēktu tradicionāli sagaidīs Arkādijas parkā ar dziesmām Liepu aplī, pēršanos ar pūpolu un izplaucētiem bērzu zariem, veselības un skaistuma veicināšanas rituāliem Mārupītes krastā, putnu dzīšanu, šūpoļu kāršanu un citiem tradicionāliem rituāliem auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Savukārt no divpadsmitiem līdz trijiem pēcpusdienā Lielās dienas ieskandināšana norisināsies Vecrīgā, Līvu laukumā, kur skanēs Lieldienu dziesmas un apdziedāšanās, tiks pušķotas šūpoles, krāsotas olas, notiks dažādas Lieldienu laika spēles un rotaļas, olu kaujas un ripināšana, kā arī sadancošana. Un, protams, neiztrūkstošā šūpošanās, lai nodrošinātu labu vasaru.

Foto: Publicitātes foto

Lielās dienas sagaidīšanu un svinēšanu vadīs Rīgas folkloras kopas "Grodi", "Garataka", "Savieši", "Ceidari", "Berendejka", Rīgas Danču klubs, kā arī Bārbeles folkloras kopa "Tīrums" un Katlakalna folkloras kopa "Rāmupe".

Pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas gandrīz mēneša garumā – sākot no Austrām jeb Pūpolnīcas, ko atzīmējam marta vidū. Vēlāk nāk Ģērda jeb Kustoņu diena un pēc tam Lielā diena, kam seko vēl vairākas svarīgas dienas – Bendiks, Ganu diena un visbeidzot Māras diena. Šis laika posms ir saistīts ar Zemes mātes atmošanos un atjaunošanos. Mostas auglības spēki, diena kļūst garāka par nakti un gaisma svin galīgo uzvaru pār tumsu. Daba mostas lēnām, tāpēc arī iezīmīgo dienu daudz. Un īpaši nozīmīgs ir tieši Lielās dienas svinamo dienu laiks.

Vēl Lielās dienas sagaidīšanas svētki 18. martā no pulksten 11 līdz 13 norisināsies Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" filiāles pagalmā Ieriķu ielā 43A. Par gada cikliskumu pasākumā vairāk pastāstīs jauniešu folkloras studija "Banga", kas sniegs muzikālus priekšnesumus, iemācīs jautras rotaļas un par aktīvu mīklu minēšanu pasniegs saldas balviņas.

Foto: Publicitātes foto

Galvenā darbošanās notiks olu krāsošanas darbnīcā, kas iepriekšējos gados guvusi lielu atsaucību. Šeit tiks piedāvāts olu ietīt dabīgajos materiālos – grūbās, rīsos, karkades lapās, melleņu ievārījumā, sausos ziedos un krūmu lapās. Pēc tam ola nonāks lielajā sīpolu mizu katlā, bet pēc aptuveni 20 minūtēm tā būs ieguvusi savu individuālo krāsu un rakstus. Ola noderēs, lai piedalītos citās svētku aktivitātēs, piemēram, ripināšanas sacensībā.

Foto: Publicitātes foto

Mazākie pasākuma apmeklētāji ar vecākiem varēs apgleznot lielo olu, gatavot pavasara sagaidīšanas skaņu rīkus un veidot mājas rotu – dzijas saulīti. Lai sasildītu pasākuma apmeklētājus, interesenti tiks cienāti ar siltu tēju. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!