Foto: DELFI Репортер

Šī gada janvārī aizrit simts gadu kopš sīvajām Ziemassvētku kaujām. Babītes novadā kauju norises vietas atrodas Antiņu kapsētas apkaimē. Ziemassvētku kauju 100. gadadienas piemiņas pasākumu ietvaros Babītes novada pašvaldība aicina piedalīties piemiņas brīdī, aplūkot ar SIA "Rīgas meži" finansējumu 2016. gadā atjaunoto medikamentu noliktavu un latviešu strēlnieku zemnīcas, kā arī turpat blakus esošos ierakumu posmus.

Par kauju norisi vairāk varēs uzzināt, dodoties bezmaksas ekskursijās kopā ar gidu – Mārtiņu Mitenbergu – SIA "Rīgas meži" Tīreļu mežniecības apsaimniekotajās Ziemassvētku kauju norises vietās.

6. janvārī (pulksten 13, 14 un 15) un 7. janvārī (pulksten 10, 11 un 12) tiks organizētas ekskursijas Ziemassvētku kauju piemiņas vietā pie Antiņu kapsētas.

7. janvārī pulksten 12 ekskursijā dosies Babītes vidusskolas audzēkņi. Visiem ekskursiju dalībniekiem būs iespēja sildīties pie ugunskura un nogaršot siltu, ugunskurā vārītu tēju. Ikviens interesents var pieteikties dalībai ekskursijās, iepriekš zvanot pa tālruni: +371 28271267 vai rakstot uz e-pastu: kaspars.erts@riga.lv. Organizē SIA "Rīgas meži".

Foto: Publicitātes foto

7. janvārī pulksten 13.30 notiks kritušo strēlnieku piemiņas brīdis Antiņu kapsētā.

Klātesošos uzrunās Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, Nacionālo Bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube un Nacionālo Bruņoto spēku kapelāns Raimonds Krasinskis. Pasākumā piedalīsies arī Babītes vidusskolas audzēkņi, Babītes vidusskolas Jaunsardzes vienība un Zemessardzes 17. Pretgaisa aizsardzības bataljons.

Vēsturnieki atzīst, ka Ziemassvētku kaujām ir bijusi liela nozīme ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas vēstures lappusēs, jo tās bija vienas no lielākajām un sīvākajām Pirmā pasaules kara kaujām Eiropā no 1916. līdz 1918. gadam. Turklāt Ziemassvētku kaujās pirmo un vienīgo reizi uzbrukumā pēc vienota kaujas plāna gāja visi latviešu strēlnieku pulki. Vairāk lasiet "Delfi" sagatavotajā Ziemassvētku kauju atceres multimediālajā projektā šeit.

Par citiem Ziemassvētku kauju 100. gadadienas atceres pasākumiem var uzzināt www.babite.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!