Foto: AFP/Scanpix
Otrdien, 30. septembrī, Amsterdamā atvērts pirmais mikrobu muzejs "Mikropia".

Kā vēsta ārvalstu mediji, mikrobu muzejs mājvietu radis netālu no zooloģiskā dārza "Artis", kura direktors jau daudzus gadus lolojis ideju parādīt apmeklētājiem ne vien dzīvās dabas makro, bet arī mikro līmeni.

Mikrobu zoodārzs atgādina laboratoriju. Tā eksponāti - daudzi mikroorganismu, kuru iespējams ieraudzīt vien caur mikroskopu, kurš pieslēgts lielam ekrānam.

Īpatnējā zooloģiskā dārzā apmeklētāji var vērot baktēriju dzīvi un mikroorganismu vairošanos, ko pārraida īpašs trīsdimensiju mikroskops.

Muzejā tāpat pārstāvēts milzu Ebolas vīrusa modelis. Turklāt īpašs skeneris apmeklētājiem rāda, kur pašlaik viņu ķermenī koncentrējas lielākais mikrobu daudzums.

Savukārt iemīlējušies pāri var muzejā skūpstīties un uzzināt, cik baktēriju viņi viens otram nodevuši skūpsta laikā.

"Mikrobi ir visur. Tāpēc mikrobiologi nepieciešami gandrīz katram ekonomikas segmentam - veselības aizsardzībai, pārtikas rūpniecībai, celtniecībai, naftas pārstrādei un farmācijai.

Ja mēs mikrobioloģiju atstāsim tikai nelielai ekspertu grupai, cilvēkiem nekad neradīsies par to interese. Mūsu mērķis - parādīt muzeja apmeklētājiem, ka dabā viss ir saistīts, un mikrobi ir būtiskākā šo saistību sastāvdaļa," ārvalstu medijiem norādījis muzeja direktors Heigs Balians.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!