Foto: Publicitātes foto
Runājot par vietējo labumu pērlēm, kartupelis ierindojas topa augšgalā, un, ja reiz ar to lepojamies, tas jārāda arī citiem! Oktobrī sociālo tīklu lietotāju uzmanību izpelnījies reklāmas videorullīts, kas aicina iekāpt tūrista kurpēs un iepazīt Latviju tieši caur šo mūžseno lauku labumu.

Kā vēsta ieraksts "Atklāj Latviju no jauna" vietējā tūrisma feisbuka lapā, daudziem kartupeļi var šķist kaut kas absolūti ikdienišķs, taču latviešiem šis dārzenis stāv goda vietā. "Latviešiem tie ir pilni ar gardām iespējām, kas tā vien gaida, lai tās visas atklātu. Mums tā ir māju un dabas garša, pat pašu identitātes apliecinājums, jo neviens latviešu kartupeļu ēdiens nelīdzināsies cits citam. Ceram, ka esi izsalcis pēc piedzīvojumiem!"

Vairāk nekā divu minūšu garajā videorullītī skanīga meldiņa pavadībā varam iepazīties ar kartupeļa dzīves ceļu – sākot no Latvijas laukiem līdz pat pusdienu šķīvim visdažādākajos izpildījumos. Īpaši tiek izceltas kartupeļu pankūkas, zupas un salāti ar dārzeņa "piedalīšanos", kartupeļi ar gaileņu mērcīti, kā arī latviešu "fish and chips" – kartupeļi ar biezpienu un siļķi!

Videoklipu veidoja radošā aģentūra "Wrong". Esam brīdināti – Latvijā izbēgt no kartupeļiem ir neiespējami!

Domājot par "gastronomisko tūrismu", Latvija, ļoti iespējams, nav pirmā vieta uz pasaules, kas ienāk prātā, vēstīts "latvia.travel" mājaslapā, taču vērts padomāt vēlreiz. Ieteikums – parakt dziļāk. "Šeit izmantojam vārdu "parakties" burtiskā nozīmē, jo latviešu gastronomijā sakņu dārzeņi ir vieni no tiem, kas ieņem goda vietu. Īpaši tas novērojams rudenī – ražas laikā, jo tas ir brīdis, kad Latvijas kulinārija patiesi atdzīvojas."

Kur tad varam atklāt Latvijas garšas? Tālu nemaz nav jāmeklē, jo tās ir mums visapkārt. Tas, vai izdosies mājās braukt ar pilnu groziņu labumu, atkarīgs tikai no tevis, par piemēru ņemot ogošanas un sēņošanas tradīcijas. Ja labumi neaug piemējas dārziņā vai pie tiem tik viegli nemaz viegli nevar tikt, apsverams variants ir došanās uz vietējiem tirdziņiem, kur pretī sagaidīs ne tikai tomāts un gurķis, bet sezonas gardumi – ķirbji, āboli, dzērvenes un, protams, kartupeļi.

Apvienojot tūrismu un kulināro pasauli, šogad jau trešo reizi ikvienam bija iespēja doties pa pēdām "Mājas kafejnīcu dienām". To ietvaros saimniecības, pagalmi, dārzi, sētas un citas vietas, kur ikdienā nenotiek ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par vienas dienas kafejnīcām. Interesentiem tiek piedāvāts nogaršot uz vietas tapušu ēdienu – saimnieka meistarstiķi vai konkrētā novada tradicionālo ēdienu, vienlaikus piedāvājot arī kultūras programmu un atpūtas un izklaides iespējas.

Kā iepazīt Latgales garšu pasauli caur tūrisma prizmu, uzzini šajā rakstā, savukārt citu vēsturisko novadu garšas visdažādākajās izpausmēs varēsi atrast "novadugarsa.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!