Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija Rucavas novada Papes Ķoņu ciemā zvejnieka sēta "Vītolnieki" ielūdz uz vasaras saulgriežu svinībām, kas norisināsies piektdien, 21. jūnijā, no pulksten 17 līdz rīta gaismai.

Jau 12. reizi rucavnieki gaidīs visus svinēt gribētājus ar dažādām jestrām izdarībām – izdziedāšanu un aplīgošanu, rotaļām un dančiem pie ugunskura, īpašo goda mielastu, lāpu gājienu un saules pavadīšanu jūrā, lai kopīgi sagaidītu gada īsāko nakti. Arī šogad par līgotājiem īpaši parūpēsies Rucavas tradīciju kluba sievas.

Vasaras saulgriežu programmā paredzētas dažādas izklaides. No pulksten 17 norisināsies zāļu vakars "Vītolnieku" priekšpagalmā, kur ikviens būs iespējama zāļu lasīšana, vainagu un vītņu vīšana, zāļu vakara izdziedāšana, Jāņa vietas iekārtošana, kā arī pirmajiem un tālākajiem Jāņa bērniem – skābeņu zupa.

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt no pulksten 19 būs Jāņu ielīgošana "Vītolnieku" sētā, kur paredzēta Jāņa bērnu ierašanās, Jāņa bērnu un mājas ļaužu savstarpēja aplīgošana, Jāņa mātes un Jāņa tēva pušķošana, zāļu mešana "laidarā", siera un alus prasīšana un cienāšana, Jāņa mātes un Jāņa tēva aplīgošana, kā arī Jāņu rotaļas.

No pulksten 21 būs saulrieta svētīšana jūrmalā ar jūras un saules izdziedāšanu, saules pavadīšanu, jāņuguns iedegšanu kāpās, kā arī lāpu gājienu uz Jāņa sētu. Savukārt no pulksten 23 būs Jāņu nakts "Vītolnieku" sētā, kur paredzēta Jāņu ugunskura iedegšana, skaistāko Jāņu dziesmu izdziedāšana, Jāņu goda mielasts, rotaļas, danči un dziesmas līdz rītam. No pulksten 4 notiks Jāņu saules gaidīšana un sveikšana

Pieteikšanās dalībai pasākumā un plašāka informācija, zvanot: 26814051. Ieeja pasākumā ir bez maksas, turklāt pie muzeja pieejama bezmaksas autostāvvieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!