Foto: Publicitātes attēli
Ropažu novadā šobrīd notiek būvniecības darbi, lai jau nākamajā gadā interesentiem būtu pieejama tūrisma, dabas izziņas un veselības taka dabas liegumā "Lielie Kangari". Teritorijā plānots izveidot pastaigu laipas, kā arī iespaidīgu skatu torni, pastāstīja Ropažu novada pašvaldības pārstāve Kristīne Krūmiņa.

Dabas liegumā ir lielākā osu grēda Latvijā, kā arī tiem pieguļošās platības – Kangaru ezers un Lielkangaru purvs. Aizsargājamajā teritorijā ietilpst tādas dabas vērtības kā Eiropā un Latvijā īpaši aizsargājami biotopi, retas un aizsargājamas augu, bezmugurkaulnieku un putnu sugas. "Lielie Kangari" ir interesants tūrisma objekts, kas ļauj baudīt cilvēka darbības neskartu dabu.

Ropažu novadā šobrīd notiek būvniecības darbi pie projekta "Tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūras izveide dabas liegumā "Lielie Kangari"". Tiks izveidota pastaigu taka ar koka laipām 1840 metru garumā un uzbūvēts skatu tornis 33 metru augstumā, kurš, kā paredz veidotāji, būs otrais lielākais skatu tornis Latvijā. Apmeklētāju informēšanai un izglītošanai visas takas garumā tiks izvietoti informatīvie stendi, kā arī veselības maršruta informatīvie stendi. Tiks uzstādīti virziena rādītāji ar attāluma norādēm līdz objektiem. Maršruta sākums paredzēts autoceļa P4 Rīga – Ērgļi ceļa malā, kur apmeklētājiem būs pieejams auto stāvlaukums.

Foto: Publicitātes attēli

Attīstot teritoriju, kā paredzēts, liegums kļūs par populāru rekreācijas vietu, kas kalpos kā izziņas vieta ar dabas daudzveidību, kur skatu platforma un tornis nodrošinās daudzpusīgu ainavu vērošanu, savukārt veselības maršruts veicinās iespēju celt savu veselības potenciālu brīvā dabā, skaidro Krūmiņa.

Būvniecības darbus plānots pabeigt šī gada beigās. Jaunās dabas takas un skatu torņa atklāšana plānota 2019. gada 11. maijā, izglītojošā atpūtas festivāla ģimenēm "Meža stāsti Kangaros" laikā. Atklāšanas pasākuma laikā apmeklētājiem tiks piedāvāts populārzinātnisko lekciju kopums, arodu
meistaru paraugdemonstrējumi, intelektuāli aktīvas spēles, kā arī muzikāli priekšnesumi.

Projekta mērķis ir mazināt antropogēnās slodzes, tai skaitā tūrisma, eitrofikācijas, erozijas un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, veidojot kvalitatīvu tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūru dabas liegumā "Lielie Kangari".

Projekts tiek finansēts no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un pašvaldības līdzekļiem. Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!