Apjomīgās NATO mācības Eiropas gaisa telpā šomēnes varētu izraisīt lidojumu kavēšanos, ziņo "Euronews". Jau vēstīts, ka starptautiskā militārā alianse gatavojas visu laiku lielākajām gaisa spēku izvietošanas mācībām no 12. līdz 22. jūnijam, un paredzams, ka tās ietekmēs atpūtnieku plānus daudzviet Eiropā.

Mācības "Air Defender 2023" tiks centrētas pa visu Vācijas gaisa telpu, un tajās piedalīsies 10 tūkstoši militārpersonas un 250 kaujas lidmašīnas no 25 valstīm. Mācību dēļ katru dienu tiks mainīti aptuveni 800 lidojumu maršruti, vēsta "Euronews". Tiek pieļauts, ka tagad – laikā, kad norit aktīvā tūrisma sezona – ievērojami kavēsies vairāki avioreisi, jo vairāk tādēļ, ka Francijā joprojām norit streiki un Eiropas gaisa satiksmes dispečeri aktīvi strādā, lai pārvaldītu pēcpandēmijas lidošanas straujo uzplaukumu.

"Euronews" citē ģenerālleitnantu un Vācijas gaisa spēku inspektoru, kas vada mācības, Ingo Gerharcu, kurš nenoliedz, ka varētu būt ierobežojumi civilajai gaisa satiksmei.

Mācību laikā civilajām lidmašīnām galvenokārt tiks slēgta gaisa telpa virs Vācijas, bet ne tikai. Vēl ierobežota vai pilnībā slēgta kustība būs ziemeļos – Dānijas un Nīderlandes gaisa telpā, austrumos netālu no Polijas un Čehijas robežas, kā arī dienvidos no Luksemburgas gar Francijas robežu, gandrīz līdz Konstances ezeram pie Šveices.

Katra no šīm zonām būs slēgta vai stingri ierobežota civilajām aviosabiedrībām katru dienu vairākas stundas, lai gan mācības tiek pārtrauktas nedēļas nogalē no 17. līdz 18. jūnijam.

No 800 lidojumiem, kuriem paredzēts mainīt maršrutu, aptuveni 300 maršruti tiks pagarināti vidēji par 110 kilometriem, tādējādi palielinot lidojuma laiku līdz aptuveni septiņām minūtēm kreisēšanas ātrumā. Lai gan tas nešķiet daudz, ar to pietiek, lai izraisītu nopietnu reisu kavēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!