Foto: Saulius Ziura

Skaistākās eglītes meklējumi ir sākušies! Jau vairākus gadus par skaistāko eglīti Eiropā tikusi atzīsta Lietuvas galvaspilsētas egle, kas patiesībā nav bijusi pat tuvu tradicionālajai izpratnei par to, kādai jāizskatās Ziemassvētku eglei. Arī šis gads nav izņēmums radīta sarežģītas gaismas un mākslas instalācija, nevis dzīva egle.

27. novembrī Lietuvas galvaspilsēta Viļņa atzīmēja laika atskaiti līdz svētkiem, iededzot Ziemassvētku egli Katedrāles laukumā. Pieturoties pie sarežģītām gaismas un mākslas instalācijām, nevis dzīvas egles, pilsētas mērķis ir sekot līdzi pēdējo gadu tradīcijām un atstāt paliekošu iespaidu uz pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Jaunā Ziemassvētku instalācija seko priekšgājējām eglītēm, kas vairākus gadus pēc kārtas atzītas par skaistākajām Eiropā, "Tūrisma Gids" uzzināja Viļņas pašvaldības tūrisma un uzņēmējdarbības attīstības aģentūrā "Go Vilnius".

Ziemassvētku egles iedegšanas ceremonijā tika atklāta instalācija, kā arī teikti Ziemassvētku apsveikumi, kurus sūtīja Viļņas mērs Remigijs Šimašius. Savukārt iedzīvotāji tika mudināti skatīties tiešraidi, lai novērstu masu pulcēšanos.

Šī gada Ziemassvētku egle slejas pār Katedrāles laukumu 27 metru augstumā, un tajā ir 96 milzīgas īstu sniegpārslu kopijas ar sarežģītiem rakstiem. Instalācija rotāta arī ar 3000 mākslīgiem zariem, spoguļiem, kuru platība aizņēma 200 kvadrātmetru, 900 metru vītnēm un 2000 metru garām gaismas virtenēm.

Kā stāsta 2021. gada Ziemassvētku eglītes dizainers Dominīks Koncevičius, šī gada koncepts tapris, iedvesmojies no pagājušās ziemas, kas bijusi īpaši balta un auksta. Tāpēc šī gada Ziemassvētku eglītei ir precīzas īstu sniegpārslu reprodukcijas!

Foto: Saulius Ziura

"Mani apbūra sniegpārsliņu ģeometrijas un savdabības skaistums, kad tās ik pa laikam atzarojas 60 vai 120 grādu leņķī. Turklāt visas sniegpārslas ir vienreizējas, tāpēc egle ir dekorēta ar 96 dažādām, mākslīgām sniegpārslām. Pašai instalācijai ir trīs slāņi: apakšu klāj spoguļi, kas simbolizē ledu, un balti egļu zari ar salnām uz tām," skaidroja Koncevičus. "Vidējais slānis ir veidots no dažāda izmēra un formas sniegpārslām, bet virskārta ir dekorēta ar vītnēm, kas rada mirgojošu efektu. Visi elementi ir savstarpēji saistīti!"

Ziemassvētku eglīte ar rās rotājumiem ir tikai viens no atribūtiem, kas vēsta par gada nogales svētkiem. To iedegšana kalpo kā starta signāls citām aktivitātēm un dekorāciju uzmirdzēšanai pilsētā. Turklāt Viļņas iedzīvotāji un viesi varēs priecāties par amatnieku stendiem, kas piedāvās dažādas delikateses, dāvanas, svētku dzērienus, zeķes un dizaineru preces, kas tiks atrādītas centrālajos laukumos un tirdzniecības centros visā pilsētā. Arīdzan daudzi restorāni aicinās garāmgājējus pamieloties ar ēdieniem svētku dekorāciju izskatā un piepildīt vēderus ar Ziemassvētku īpašajiem piedāvājumiem.

Lai šis Ziemassvētku laiks visiem būtu drošs, Viļņa ievēro visus drošības ieteikumus un aicina iedzīvotājus un apmeklētājus ievērot sociālo distanci un nepieciešamos piesardzības pasākumus. Viļņā Ziemassvētku svinības turpināsies līdz pat 2. janvārim.

Lūk, ielūkojies, kāda ir šī gada eglīte Viļņā!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!