Ja jūs esat Latvijas izlases hokeja fans un uz Pasaules čempionātu Helsinkos plānojat doties ar savu auto, "Delfi ceļojumi" iesaka jums spēkratu atstāt Tallinas ostas stāvlaukumos jau pirms somu līča šķērsošanas. Helsinkos ir ļoti labi organizēts sabiedriskais transports, atliek vien zināt, kādas iespējas tas piedāvā.

Lielākais palīgs, īpaši tad, ja esat nomaldījies un nelaimīgs stāvat uz kāda ielas stūra, nezinot, kā nokļūt viesnīcā vai Hartwall arēnā, kur norisināsies hokeja spēles, ir maršruta meklētājs, kur atrodama izsmeļoša informācija arī angļu un krievu valodā ne tikai par sabiedriskā transporta maršrutiem, bet arī velomaršrutiem.

Helsinkos par sabiedrisko transportu tiek uzskatīts tramvajs, autobuss, metro, piepilsētas vilciens un arī Suomenlinna prāmis, pie tam, ja ceļojat kopā ar bērnu vecumā līdz 6 gadiem un jums pie rokas ir bērnu ratiņi, sabiedrisko transportu jūs varat izmantot pilnīgi par velti.

Sabiedriskā transporta lietošanai iespējams iegādāties vairāka veida biļetes:

Viena brauciena biļete, kas ļauj izmantot visa veida sabiedrisko transportu biļetē norādītajā termiņā, pie tam, šajā termiņā drīkst izmantot vairāku veidu transportus, piemēram, jūs sākumā braucat ar prāmi, bet atlikušo ceļa gabalu nobraucat autobusā. Biļetes var iegādāties biļešu automātos vai pie autobusu, tramvaju un piepilsētas vilcienu vadītājiem un konduktoriem.

Dienas biļete, kas ir ērtāka un naudas izteiksmē izdevīgāka biļete gadījumā, ja plānojat dūšīgus pārbraucienus visas dienas garumā. Arī šīs biļetes ir iespējams iegādāties biļešu automātos, "R - kioskos", "Stockmann" vai  "Prisma" veikalos, Tūristu informācijas centros vai pie autobusu, tramvaju un piepilsētas vilcienu vadītājiem un konduktoriem. Dienas biļetes var iegādāties gan tikai 1 dienai, gan vairākām, līdz pat septiņām dienām.

Ja esat ieplānojis daudz laika pavadīt Suomenlinnā, tad pareizā izvēle būs 12 stundu Suomenlinnas biļete. Laika tecējums tiks uzskaitīts no brīža, kad pirmo reizi būsiet biļeti lietojis. Šī biļete dod tiesības pārvietoties tikai ar prāmjiem - sabiedrisko transportu, neiekļaujot cita transporta izmantošanas iespējas. Suomenlinnas biļeti var iegādāties "R - kioskos", "Stockmann" vai  "Prisma" veikalos un Tūristu informācijas centros.

Helsinku karte (Helsinki Card) - dod iespēju gan neierobežoti izmantot sabiedrisko transportu, gan kalpo kā ieejas biļete lielākajā vairumā Helsinku muzeju, gan sniedz dažādus labumus, piemēram, līdz 20% atlaides restorānos, veikalos un saunās. Biļetes paredzētas vienai, divām vai trīs dienām un attiecīgi tās cena pieaugušajiem būs no 38 līdz 58 eiro, bet bērniem vecumā no 7 - 16 gadiem - no 16 līdz 22 eiro. Helsinku kartes iespējams iegādāties gan viesnīcu reģistratūrās, gan Helsinku Tūrisma un informācijas centros, gan daudzās citās pilsētas vietās.

Ja Helsinkos plānojat braukt kā "zaķis", jābūt gatavam samaksāt 80 eiro lielu soda naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!